Hrvatska HRVATSKA JE SLOBODNA

Freedom House: Sloboda u svijetu opada

Samo 12 zemalja svijeta napredovalo je prošle godine na području političkih prava i građanskih sloboda, a 26 ih bilježi pad, pa je stanje sloboda u svijetu već šestu godinu za redom u opadanju, objavio je u četvrtak Freedom House koji Hrvatsku svrstava među slobodne zemlje svijeta

U godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava i građanskih sloboda ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Washingtonu navodi da je u svijetu u 2011. bilo 87 slobodnih zemalja, 60 ih je djelomično slobodno, a 48 neslobodno.

Ističući da je Arapsko proljeće bio najveći izazov autoritarnim režimima još od pada komunizma, Freedom House navodi da je ono podjednako donijelo napredak, ali i pad u standardima zaštite prava i sloboda na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.

Tako su značajne pozitivne rezultate ostvarili Tunis, Egipat i Libija, a Bahrein, Iran, Libanon, Saudijska Arabija, Sirija, Jemen i UAE među najslabije su ocijenjenim državama.

'Proteklih smo godina svjedočili razdoblju jačanja autoritarnih tendencija i slabljenja demokracija', rekao je predsjednik Freedom Housea David Kramer. 'No, trendovi iz prethodne godine daju nam razloga za nadu, osobito stoga što su se pojavili u regiji svijeta koju su brojni promatrači ocijenili posve uzaludnom za ideju demokracije", dodao je Kramer.

Napredak u 2011. godini ostvarili su, među ostalima, Tunis, Mianmar, Kuba i Gambija, a pad Mađarska, Južnoafrička Republika, Ukrajina i Turska.

U kategoriji "najgore od najgorih" zemalja su Eritreja, Ekvatorijalna Gvineja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan, stoji u izvješću.

Hrvatska je u izvješću za prošlu godinu zadržala status slobodne zemlje, s najboljom ocjenom 1 za politička prava i ocjenom 2 za građanske slobode kakve je imala i za 2010.

Od hrvatskih susjeda sve su zemlje ocijenjene kao slobodne osim BiH, koja je djelomično slobodna s ocjenama 4 i 3, Srbija u obje kategorije ima ocjene 2, a Crna Gora je ocijenjena s 3 za politička prava i s 2 za građanske slobode. Slovenija je također među slobodnim zemljama s najboljom ocjenom 1 u obje kategorije.

Izvješće Slobode u svijetu, koje se objavljuje od 1972., ispituje mogućnosti pojedinaca da ostvaruju svoja politička i građanska prava u 195 zemalja i 14 teritorija diljem svijeta. Zemlje su svrstane u kategorije slobodnih, djelomice slobodnih i neslobodnih, prema bodovanju ključnih pokazatelja demokracije. Ocjene od 1 do 7 dodjeljuju se u dvije kategorije – politička prava i građanske slobode – s time da je 1 najviša ocjena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još