RACIONALIZACIJA TROŠKOVA

Puljani izlaze na referendum i na mjesne izbore

19.01.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Istodobno s referendumom za pristup EU-u, u nedjelju se u Puli održavaju i izbori za mjesne odbore. Tako će Puljani jednim izlaskom dva puta iskoristiti glasačko pravo, a očekuje se da će zbog referenduma i izlazak birača u 16 mjesnih odbora biti daleko veći

Naime, izbori za mjesne odbore tradicionalno imaju skroman odaziv kod birača, odnosno kreću se od tri do petnaest posto, pa se u nedjelju može očekivati zapravo rekordan odaziv Puljana koji će, uz izjašnjavanje podržavaju li ili ne ulazak zemlje u EU, ujedno pristupiti i biranju svojih predstavnika u gradskim mjesnim odborima.

Jedan od razloga zbog kojih se izbori za mjesne odbore Grada Pule održavaju paralelno s referendumom za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jest i značajna ušteda u pulskom proračunu.

'Sinergijom ostvarujemo uštedu od približno 520 tisuća kuna u odnosu na situaciju u kojoj bismo te izbore održali samostalno', istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Napominje da je proces osnivanja gradskih mjesnih odbora trajao gotovo dvije godine, pa bi izbori u svakom pojedinom mjesnom odboru iziskivali kako znatan organizacijski trud, tako i materijalna sredstva, zbog čega je Statutom Grada Pule odlučeno da se istovremeno održe izbori u svih 16 gradskih mjesnih odbora.

Ukupno se bira 146 članova vijeća mjesnih odbora, odnosno po 11 članova vijeća birat će se u mjesnim odborima: Kaštanjer, Sv. Polikarp-Sisplac, Šijana, Veruda i Vidikovac. Za mjesne odbore Arena, Busoler, Gregovica, Monte Zaro, Nova Veruda, Stari Grad i Veli Vrh birati će se po 9 članova, dok će se u mjesnim odborima u Monvidalu, Stoji, Štinjanu i Valdebeku birati po sedam vijećnika.

'Ovo je prvi put da će se izbori za sve mjesne odbore u Puli održati istog dana, što će omogućiti velike uštede i dodatno motivirati birače da izađu na izbore', kazao je tajnik pulskog IDS-a Edi Gobo, istaknuvši da je IDS sa koalicijskim partnerom SDP-om prijavio kandidacijske liste u svim mjesnim odborima.