Hrvatska POZIV NA PRAŠTANJE I LJUBAV

Episkop Grigorije u Dubrovniku: Oprostite!

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije zamolio je za oprost i pozvao na praštanje u duhu Očenaša u srijedu na večer u dubrovačkoj katedrali, na ekumenskom bogoslužju u okviru molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Na propovijedi tijekom bogoslužja što ga je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, vladika Grigorije podsjetio je na Kristovu zapovijed ljubavi te na molitvu Očenaša u kojoj je sadržan poziv na oprost.

‘Ni jednoga trenutka ne zaboravljam koliko je ozbiljan izazov i kakvu odgovornost nosi svaka izgovorena riječ,’ podsjetio je pravoslavni biskup.

‘Svjestan njene težine i smisla ja ću je izgovoriti pred vama. A ta riječ glasi: oprostite’, rekao je.

‘Trebamo govoriti uvijek i iznova: oprosti nam, Bože, grijehe naše. Večeras, na ovom svetom mjestu, u ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu, imam potrebu, kao kršćanin i episkop izgovoriti ovu kršćansku riječ – oprostite’, dodao je Grigorije.

Pri tome je istaknuo kako je upravo važno te riječi uputiti u Dubrovniku.

‘Iako je preživio mnoge nesreće, nadasve je grad sreće i gostoprimstva, jer on dočekuje i ide u susret drugima. Utoliko je značajnije naše susretanje u prizivu mira, blagoslova i jedinstva, kojem treba težiti svaka duša žedna živoga Boga’, rekao je Grigorije.

Pozvao je sve vjernike da budu propovjednici evanđelja koji praštanjem i ljubavlju poražavaju zlo, preobražavajući ga u dobro, te na zaokret nakon što stoljećima kršćani Istoka i Zapada nisu blisko i otvoreno razgovarali.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još