Hrvatska SKENIRANJE DRŽAVNIH FINANCIJA

Vlada raspisuje javni natječaj za 'čisti početak'

Vlada kreće u projekt 'clean start', projekt koji je kao ideju 'čistog početka' u vrijeme kampanje najavljivao šef HNS-a Radimir Čačić, sada prvi potpredsjednik Vlade

'Clean start', odnosno službeno Projekt: pregled financijskog i operativnog stanja s ciljem utvrđivanja potencijalnih obveza i optimalnosti sustava, trebao bi utvrditi stvarno stanje financijskih obveza ministarstava i javnih trgovačkih društava', kazao je koordinator provedbe projekta, potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Za potrebe realizacije tog projekta bit će do kraja siječnja raspisani potrebni javni natječaji, točnije bit će objavljena četiri javna natječaja za tvrtke za četiri različita interesna područja, koja će pokrivati sva ministarstva te olakšati donošenje odluka Vladi i trgovačkim društvima.

Vlada želi steći uvid u zatečeno stanje i potencijalne implikacije za buduća proračunska razdoblja u pojedinim područjima odgovornosti koje preuzima, a temeljem dostupnih informacija projektom se želi uz pomoć neovisne stručne analize utvrditi stanje javnih financija s naglaskom na potencijalne i neizvršene obveze, objašnjavaju u Vladi, pri čemu ističu da projekt nije revizije, ne sadrži elemente forenzike i ne bavi se prošlošću, nego je usmjeren na nalaze relevantne Vladi za buduća razdoblja.

Objava natječaja, dakle, planira se do kraja siječnja, a odabir stručnog savjetnika i početak projekta planira se u drugoj polovici veljače, dok se ključni nalazi očekuju do kraja lipnja.

Neovisni stručnjaci, njih 60-ak, koliko ih u Hrvatskoj ima sposobnih obaviti takav posao, kako ističe visoki izvor iz Vlade, pročešljat će ministarstva financija, gospodarstva, rada i mirovinskog sustava, zdravlja, socijalne politike i mladih, poljoprivrede, pomorstva, prometa i infrastrukture, te znanosti, obrazovanja i sporta.

Također će biti obuhvaćeni zavodi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te za zapošljavanje, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i javna poduzeća: HEP, HŽ, HAC, HC, HRT, Hrvatske vode i Hrvatske šume.

U Vladi pitanje o troškovima i smislenosti tog svojega poteza, koji je pri samim najavama još u kampanji izazavao propitivanja, smatraju smiješnima i gotovo besmislenima, napominjući da će uštede zahvaljujući takvom projektu koji bi, prema njihovim procjenama trebao koštati između pet ili šest milijuna eura, čak misle možda i manje, a u kampanji se spominjalo oko dva milijuna kuna, višestruko nadmašivati njegov trošak.

Smatraju da će se javiti kandidati neupitnih referenci, koji su već radili takav posao, a na pitanje kome i čemu služe ljudi čiji je zadatak inače obavljati takve poslove, a koje je zaposlila država, kažu da se tako važna stvar ne može povjeriti državnim činovnicima. Ne može se analiza ugovora teških oko, primjerice, 700 milijuna kuna povjeriti nekome tko radi u državnoj službi za plaću od oko 7.000 kuna, logika je Vlade u kojoj ističu da je država dužna te će to i ubuduće činiti - osigurati najbolje stručnjake da bi zaštitila državne interese.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još