VIJESTI IZ VLADE

Zastupnicima i ustavnim sucima mirovine kao i ostalim smrtnicima

19.01.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Saborski zastupnici i ustavni suci također će ubuduće pravo na mirovinu ostvarivati kao i svi ostali smrtnici, naime, Vlada je s današnje sjednice Saboru po hitnom postupku poslala izmjene Zakona o pravima i dužnostima saborskih zastupnika

'Neki su naša predizborna obećanja shvatili ozbiljno, neki nisu. Proračunske uštede koje će iz ovoga poteza proisteći bit će male, ali radi se o dosta uglatom kamenčiću koji je s razlogom smetao mnogim građanima. Od nas se očekuje da građanima vratimo povjerenje u institucije, a jedna od njih je i mirovinski sustav. Ako tražimo od građana da vjeruju u održivost II. stupa, onda se i mi moramo toga držati i ubuduće ćemo svi štedjeti za svoje mirovine', istaknuo je posve promukloga glasa premijer Zoran Milanović govoreći o zakonskim izmjenama zbog kojih su se ovih dana pojedini zastupnici, čak i neki iz Kukuriku koalicije, požurili provjeriti i iskoristiti zakonske povlastice povlaštene mirovine te izazvali lavinu negativnih reakcija javnosti.

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić objasnio je da je riječ o izmjenama prema kojima će i zastupnici, ustavni suci, članovi Vlade te glavni državni revizor pravo na mirovinu ostvarivati prema općem propisu o mirovinskom osiguranju, s time da se na njihove mirovine ne odnosi odredba Zakona o najvišoj mirovini, koja je bila viša od 17.000 kuna, odnosno dva puta viša od maksimalno dopuštene mirovine za sve ostale građane koja iznosi 8.872 kune.

Predsjednik države jedini nije 'izvisio'

Predsjednik države jedini je kojemu i dalje ostaje povlaštena mirovina, naime, prema Zakonu o pravima državnih dužnosnika on jedini i dalje ima pravo nakon prestanka obnašanja dužnosti na mirovinu u visini od 90 posto plaće predsjednika RH.
Vlada ukinula javne natječaje za nadzornike

Vlada je također izmijenila Zakon o sprečavanju sukoba interesa tako što je ukinula postavljanje članova upravnih tijela i nadzornih odbora u trgovačkim društvima u kojima država i jedinice regionalne samouprave imaju dionice ili udjele u vlasništvu. 'Nije riječ o politizaciji iako će biti takvih prigovora', istaknuo je Milanović.

'Ovime Vlada, koja će moći predlagati ljude temeljem stručnosti i odgovornosti kandidata, preuzima odgovornost za kompetentne nadzornike koji će biti izvan politike, jer se dosad pokazalo da provođenje postupka javnog natječaja ne jamči sposobnost upravljanja tim tijelima.'

S obzirom na željno iščekivanje barem obrisa prvog proračuna koji, i to skoro, treba donijeti Vlada Zorana Milanovića, njezin prvi potpredsjednik Radimir Čačić kratko je, govoreći o uredbama oko javne nabave, kolegama u maniri šefa Vlade odrješito poručio: 'Sve uredbe ministarstava imaju biti na Vladi u sljedećih 15 dana jer se bez okvira ne može planirati proračun.'

'Osim toga, ništa drugo povijesno', kazao je Čačić da nema za reći, dok se Milanović složio s porukama oko uredbi, a prvi potpredsjednik Vlade potom je, govoreći o uredbama oko javnih nabava - njihovoj objavi, načinu izrade i postupanju s dokumentacijom za nadmetanje i ponudama te nadzoru nad provedbom Zakona o javnoj nabavi, koji će provoditi Ministarstvo gospodarstva - istaknuo 'nužnost transparentnosti javne nabave, koja je dosad bila izvor korupcije'.

'Nije normalno da državne tvrtke, među njima jedna od najvećih, ne žele sudjelovati, odnosno, odbijale su suradnju s razvojnim bankama jer su ove tražile transparentnost u javnim nabavama', kazao je Čačić.

Prosvjetna inspekcija samostalno

U nizu zakona koji je Vlada izmijenila na današnjoj sjednici je i onaj o Hanfi, tako da se, između ostalog, predlaže u toj agenciji ustrojiti upravno vijeće od pet članova, od kojih je jedan predsjednik i koje na Vladin prijedlog imenuje i razrješava Sabor, objasnio je ministar financija Slavko Linić, dodajući da će prema izmjenama Zakona o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka u upravnom tijelu te agencije sjediti prvi potpredsjednik Vlade kao šef uprave, ministar financija kao njegov zamjenik te kao članovi šefovi saborskih odbora za financije i državni proračun te gospodarstva.

Nadalje, zakonskim izmjenama Vlada je ustrojila prosvjetnu inspekciju kao samostalnu unutarnju ustrojstvenu jedinicu unutar Ministarstva znanosti i obrazovanja, a resorni će ministar moći dati suglasnost za imenovanja ravnatelja koja su u tijeku da ne bi došlo do sporova iz proceduralnih razloga. Također, Vlada nije zaboravila ni na Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, no sredstva za njegovo osnivanje i početak rada bit će planirani u državnom proračunu za 2012. godinu.