NERVOZNA REAKCIJA

Pupovac se zbog Stanimirovića obrušio na medije

19.01.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac napao je HDSSB, medije i sve koji propituju odgovornost njegova stranačkog šefa Vojislava Stanimirovića po pitanju optužbi da je tijekom okupacije Vukovara omalovažavao silovane i zlostavljane žene, o čemu je Stanimirović jutros dao iskaz Državnom odvjetništvu. U Saboru se jučer zbog navedenih optužbi na Stanimirovića obrušio HDSSB-ovac Zoran Vinković. Pupovac je izrazio razočaranje jer je jedini morao stati u obranu napadnutog

'Žao mi je što sam bio jedini koji je tu podršku iskazao', kazao je Pupovac.

Prema njegovu mišljenju, tu se radi o difamaciji Sabora od strane stranke (HDSSB) koja u svojim redovima ima pravomoćno osuđene zbog pokušaja podmićivanja predsjednika Vrhovnog suda da u suđenju za ratni zločin postupaju drugačije nego što nalaže pravo.

Budući da su ga HDSSB-ovci optužili da je američkim diplomatima u Zagrebu obećao da će pomoći u rješavanju slučaja Glavaš, Pupovac je odbacio takve insinuacije, kazavši kako nije znao da je toliko moćan da može upravljati američkom vladom.

'Kada se to pitanje ponovo otvori', nastavio je, 'reći ću što znam, što imam i ono što mi je dužnost da kažem, a to je da se nema što kazati o onima koji se koriste uobičajenim diplomatskim dokumentima, koje ja nisam izbjegavao, za svoje političke nakane, a to je da brane nekoga tko je osuđen za ratni zločin', poručio je potpredsjednik SDSS-a.

Na pitanje hoće li će podnijeti privatnu tužbu protiv onih koji ga kleveću, Pupovac je odgovorio: 'Neki ljudi trebaju zaslužiti da ih ja tužim i da uopće govorim o njima.' Istaknuo je da se o svemu ne bi oglasio da jučer u Saboru nije bio isprovociran napadom na predsjednika svoje stranke.

Naime, slučaj Stanimirović postao je predmetom javne (i medijske) rasprave nakon što ga je Ružica Erdelji, jedna od brojnih višestruko silovanih Vukovarki, prozvala da je 'zajedno s Goranom Hadžićem doslovce pljuvao po silovanim ženama u vojarni'.

Na pitanje novinara Novog lista laže li gospođa Erdelji, Pupovac je odgovorio da s gospođom Erdelji ne polemizira, ne komunicira i ne zna ženu, ali da zna neke činjenice te da su se i do sada pokretale kampanje protiv pripadnika srpske zajednice, protiv SDSS-a i protiv Stanimirovića.

Zašto?
'Zato što je to u posljednjih 20 godina postalo normalno. Normalno je da se brani one koji su osuđeni za ratne zločine, a isto tako je normalno da se napada one koje nitko ne tereti osim povremenih organiziranih, plaćenih i namještenih progonitelja. I vama je to normalno. I vama je normalno da imate komunikaciju s ljudima koji sjede u zatvoru, na političke teme', poručio je Pupovac novinaru koji je postavio pitanje.

'Ja nemam', odgovorio je novinar Novog lista. 'Ima vaš list', kazao mu je Pupovac

Novinar ga je ponovo pitao znači li onda da gospođa Erdelji laže, a Pupovac je odgovorio: 'Ja to nisam rekao. O tome će Stanimirović u svojoj privatnoj tužbi reći ono što treba reći.'

Rekao je i da su mu mnogi nakon jučerašnjeg nastupa na HTV-u u Dnevniku 3 dali podršku. 'Uostalom, Dinko Burić se ogradio od Zorana Vinkovića, ja to nisam vidio ni u prvom ni u drugom ni u trećem Dnevniku HRT-a. Vidio sam jednu režiranu i montiranu priču u Dnevniku 3, ali sasvim neuobičajenu i namještenu, protuustavnu i protuzakonitu', zaključio je Pupovac.

Stanimirović je, naime, gostujući u emisiji odbacio optužbe, rekavši da ga iz DORH-a nikada nisu pozvali kako bi odgovorio na klevete, pa je najavio da će danas sam doći kod glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. To je jutros oko 9 sati i učinio, a s njim je u sjedište DORH-a ušao i Pupovac.