MINISTAR U KRAJINI

Stanimirovićeva djelatnost u 90-ima pod povećalom

18.01.2012 u 23:51

Bionic
Reading

Nakon što je HDSSB-ov Zoran Vinković u srijedu u Saboru prozvao Vojislava Stanimirovića zbog svjedočenja silovanih žena nakon pada Vukovara, SDSS-ov je zastupnik najavio prijavu zbog klevete, dok je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, progovorio o njegovoj ulozi u tzv. Republici Srpskoj Krajini

Podsjetimo, Vukovarka Ružica Erdelji, koju su silovali srpski rezervisti nakon pada Vukovara, rekla je da je Stanimirović doslovno pljuvao po silovanim ženama u Vukovaru.

HDSSB-ovac je zbog toga u Saboru izazvao popriličnu buru. Stanimirović je pak za HTV rekao kako će u četvrtak Državnom odvjetništvu podnijeti prijavu zbog klevete te kako se od pravosuđa nije krio 15 godina. 'Ja suosjećam sa svakom žrtvom kojoj se to moglo dogoditi, no gospođa smiješno širi laži i klevete', rekao je Stanimirović. Ružica Erdelji o zločinu koji je proživjela, ali i o Stanimiroviću nekoliko je puta dala izjavu DORH-u te se nije željela osvrtati na Stanimirovićeve objede.

No na Stanimirovićev put u 90-ima osvrnuo se Ante Nazor. Ne želeći govoriti o pravnom aspektu i eventualnoj kaznenoj odgovornosti SDSS-ovca, spominjao je povijesne, dokumentirane činjenice. 'Ono što mi imamo u Centru, to su povijesne činjenice. To je čovjek koji je za vukovarsku bolnicu rekao da je posljednji ustaški bastion, on je obnašao dužnosti u vladi Republike Srpske Krajine u najtvrđem razdoblju, vlade koja je tražila da se RSK pripoji Srbiji, u zapisnicima sa sjednica te vlade se vidi da je dobro surađivao s Miloševićem i s Palama', kaže Nazor. Uz to, dodaje, ima svjedoka u Tovarniku koji također terete Stanimirovića da je kao liječnik lažirao uzroke smrti likvidiranih hrvatskih vojnika i civila.

Materijalnih dokaza možda nema, no Nazor pita ima li materijalnih dokaza za generale Gotovinu i Markača. 'Ako se njima sudi za etničko čišćenje, protjerivanje i prekomjerno granatiranje, a od '91. do '95. na području RSK pobijeno je više stotina civila, svi Hrvati su protjerani, materijalna dobra su uništena, onda po istoj logici možemo reći da su svi koji su obnašali dužnost u vladi RSK krivi', rekao je Nazor za 'Dnevnik 3' HTV-a.

Zaključio je kako je Stanimirović u povijesnom smislu negativna osoba te kako bi minimum pristojnosti nalagao da je u mirovini i da ne sudjeluje u vlasti.