KULT NERADA I JAVNIH RADOVA

Nezaposleni uzvraćaju udarac Nevenki Bečić

Bionic
Reading

'Da Nevenka Bečić ostane bez posla, bi li to značilo da je lijena i da ne želi raditi? A sigurno ne bi prihvatila bilo koji posao nižega ranga nego što ga sada ima. Neka po Splitu osam sati čisti metlom ulice, zajedno s građanima o kojima govori', poručili su građani na internetskim forumima saborskoj zastupnici i šefici splitskog Gradskog vijeće, reagirajući na njezino stajalište da u Hrvatskoj vlada kult nerada te da bi sve fizički i psihički zdrave angažirala na javnim radovima

'Nikako ne podržavam stajalište da bi organiziranje javnih radova ljude poticalo na rad niti da se radi o kulturi nerada', kategorično je za Slobodnu Dalmaciju ustvrdila Sanja Crnković-Pozaić, bivša ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te buduća savjetnica ministra rada Miranda Mrsića

Dodala je, međutim, da sama filozofija nije loša te već neko vrijeme postoji ideja po kojoj bi nezaposleni korisnik sredstava socijalne pomoći ili drugih naknada ta sredstva vraćao državi kroz javne radove, a prve su s tim počele Sjedinjene Američke Države.

'Organizacija javnih radova korisna je za stjecanje radnog iskustva i poticanje samopouzdanja dugotrajno nezaposlenih osoba, kao privremeno rješenje i prvi korak do njihova uključenja na tržište rada. Iako ih se ne može tjerati da prihvate posao ispod svojih kvalifikacija, osobe čije se vještine i znanja već godinama ne traže trebale bi sagledati realnost i prihvatiti drugi posao ili pristati na prekvalifikaciju kako bi zaradile za život', kaže Crnković-Pozaić.

'Država privatnim radovima ne treba konkurirati privatnom sektoru, primjerice u gradnji infrastrukture ili građevinskom sektoru, za što je potrebna teška mehanizacija i tehnika, kažu poznavatelji prilika. Njezin fokus trebao bi biti u segmentu socijalnih usluga, primjerice u medicinskim ustanovama. Najvažnije je profilirati usluge od javnog interesa koje nam trebaju, a koje bi se realizirale kroz javne radove', zaključila je Crnković-Pozaić za Slobodnu Dalmaciju.