RAT PROTIV PUŠENJA

Poruke smrti na cigaretama od 6. svibnja

14.04.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Pušenje ubija – samo je jedan od dvaju jednako “crnih” slogana, koji će u crnom okviru i s otisnutom masnim crnim slovima na bijeloj podlozi na najmanje 30 posto prednje strane kutije cigareta, od 6. svibnja “vrištati” i s domaćih kutija cigareta te upozoravati na štetnost duhanskog dima na pušača i njegovu okolinu

Poštujući odredbe novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji je ugostiteljima prolongiran do toga datuma, i TDR će, naime, kako je to već odavno u mnogim zemljama, morati jasno isticati zdravstvenu opasnost od pušenja, od kojega u Hrvatskoj u godini umire 10.000 ljudi, piše Večernji list

Iako na 68 posto nepušača u Hrvatskoj dolazi trećina pušača, odnosno 32 posto njih, još 3000 građana u Hrvatskoj umre od pasivna pušenja, a troškovi liječenja bolesti, koje su posljedica izravna ili neizravna utjecaja duhanskog dima u godini dosežu tri milijarde kuna, upozoravaju stručnjaci.

Kako bilo, onome komu ni pogled na prednju stranu kutije nije dovoljan da razmisli isplati li se rizik, isto će poručivati i 40 posto poleđine cigareta, za koju je Ministarstvo zdravstva osmislilo čak 14 upozoravajućih slogana na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu kako pušači umiru mladi, da zaštite djecu od udisanja cigaretnog dima ili da pušenje škodi u trudnoći do toga da pušenje uzrokuje starenje kože, ovisnost, začepljenje arterija, srčani i moždani udar, polaganu i bolnu smrt te impotenciju.

Svih tih 14 “sporednih” poruka, propisuje zakonodavac, mora se u jednakom omjeru, odnosno u jednakim količinama proizvedenih cigareta u tekućoj godini, kombinirati s dvjema glavnim porukama na prednjoj strani kutije cigareta “Pušenje ubija” i “Pušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas”.

Ako i to ne bude dovoljno za prestanak trovanja ili smanjenu potrošnju duhana – koji državi na ime trošarina u godini donosi 3,5 milijardi kuna (porezni teret iznosi 40 posto po kutijici!) – glas savjesti pušačima će od 6. svibnja biti i ugostitelji, kojima će se ograničiti ili potpuno zabraniti duhanski dim u prostorijama, ovisno o djelatnosti.

Iako će TDR po novome zakonu morati promijeniti i ime brendova s oznakama lights, superlights i ultra u white, silk white, ultima ili white gold, jer bi, kako se tvrdi, u potrošača mogli stvoriti dojam da je riječ o manje štetnom proizvodu, po svemu sudeći, najveći udar na pušenje imat će nove cijene cigareta. Zbog uvođenja jedinstvena trošarinskog sustava, TDR je sve cigarete od travnja poskupio dvije kune, s izuzetkom “socijalnog” yorka, kojemu je cijena viša za kunu.

Od 6. svibnja pušenje će u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama. Vlasnici restorana mogu osigurati posebnu prostoriju za pušenje, u kojoj se neće moći naručiti hrana ili piće. Pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja bit će kažnjen sa 1000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta koji dopusti pušenje sa 500 do 1000 kuna. Predviđene su kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona od 5000 do 15.000 kuna