Hrvatska POSTIGNUT DOGOVOR OPORBE

HDSSB-u saborski Odbor za lokalnu samoupravu

Saborska oporba konačno je postigla dogovor oko raspodjele predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u saborskim tijelima. Tako će, od 29 radnih tijela, na čelu osam njih sjediti HDZ, a istoj stranci će pripasti i 11 potpredsjedničkih mjesta. Riješeno je i pitanje čelnog mjesta saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu

Još uvijek nepoznat netko iz HDSSB-a sjediti će na čelu saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu. Dogovoreno je to na današnjem sastanku saborske oporbe, koja se upravo oko tog odbora nije mogla dogovoriti prošli četvrtak.

Bila je to i prava prilika da HDSSB-ovog Dinka Burića priupitamo kako gleda na studiju Ekonomskog instituta prema kojoj bi se trebalo ukinuti 250 općina i 77 gradova jer ne mogu funkcionirati bez stalne državne pomoći.

'Poznato je da jedna od bitnih i temeljnih programskih odrednica te stranke drukčiji teritorijalni ustroj Hrvatske, među ostalim i regionalizacija. Vidjet ćemo kakav će biti prijedlog, pa ćemo se očitovati. Ali nužno je promijeniti preustroj jedinica lokalne i regionalne samouprave', kazao je Burić.

Sama studija napravljena je još za mandata HDZ-ove Vlade, odnosno 2010, i to na zahtjev Hrvatske zajednice županija. Iako se o samom ukidanju i spajanju općina govorilo i u vrijeme mandata Jadranke Kosor, od projekta se ipak odustalo.

'Izborni program HDZ-a je bio temeljen na postojećem broju županija i gradova prema tome treba pričekati i vidjeti kakva je studija i što ona govori te kakvi su kriteriji prema kojima bi se tako značajno smanjio broj gradova i općina. U načelu HDZ govori o potrebi ostanka ovog broja županija, gradova i općina', kazao je HDZ-ov Branko Bačić.

Do kraja mandata sustav općina i županija misli izmijeniti i kukuriku Vlada, što je potvrdio ministar uprave Arsen Bauk. 'I ova studija pokazuje da je sadašnji sustav loš i neodrživ i da ga treba mijenjati. Međutim, kad govorimo o sustavu ne govorimo samo o broju jedinica lokalne samouprave, nego i o njihovim funkcijama. Hrvatska je jedan od najcentraliziranijih država u Europi i treba ponovno napraviti neku definiciju ovlasti, što županija, što općina i gradova i što države. Iz tih ovlasti i funkcija će onda proizići broj jedinica lokalne samouprave. Prije toga ne bi licitirao brojem', zaključio je Bauk.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još