Hrvatska UŠTEDA NA UMIROVLJENICIMA

Ne živiš u Poreču 25 godina? Zaboravi socijalnu pomoć!

Ekonomska kriza prisilila je mnoge gradove na štednju pa je tako recesijskim škarama Poreč ove godine za 200.000 kuna smanjio stavku socijalnih pomoći umirovljenicima.

Riječ je o novčanoj pomoći koja se mjesečno isplaćuje iz gradskog proračuna umirovljenicima čija su primanja manja od 1.600 kuna, a kako se ne radi o zakonskoj obavezi, odlukom gradonačelnika Edija Štifanića uvedena su i nova pravila, koja su rasrdila neke od dosadašnjih korisnika ovog vida pomoći.

'Moja mirovina je 903 kune i dobivala sam 400 kuna. Lani sam otišla u mirovinu pa sam tu pomoć iz gradske kase primala godinu dana, a sad mi kažu da više nemam pravo na pomoć jer nisam u Poreču 25 godina. Mirovinu sam zaradila u jednoj porečkoj tvrtci gdje sam ostvarila 16 godina staža, no ispada da nisam njihova briga', kaže ogorčeno umirovljenica (podaci poznati redakciji) koja je došla u Poreč u vrijeme ratnog vihora, no po novim gradskim pravilima koja se primjenjuju od početka 2012., nedostaje joj još 8 godina stalnog boravka na teritoriju Poreča.

'Ulazimo u Europsku uniju, a u Poreču me 'izdvajaju', premda ovdje glasam i sve plaćam. Doduše, uputili su me da se javim socijalnoj službi, no imam stan i ne smatram sebe socijalnim slučajem', veli naša sugovornica, dodajući da joj nije jasno zašto je kriterij Grada Poreča 25 godina boravka, kad je 10 godina dovoljno čak i za dobivanje državljanstva.

'Dok je bilo novaca, dijelilo se bez puno pitanja', kažu u Gradu, no zbog gospodarske krize odlučilo se znatno pooštriti kriterije, a kako doznajemo, planiraju se uvesti i kontrole koje će obići korisnike pomoći kako bi se na terenu uvjerili da li doista i stanuju na navedenoj adresi, a ne negdje drugdje. Naime, Grad je imao loših iskustava pa je tako bilo nekoliko slučajeva da su gradsku pomoć zbog niskih mirovina dobili i umirovljenici koji su ipak imali i dodatna primanja od izdavanja apartmana u sezoni, neki su svoj stan dali u višegodišnji najam jer su živjeli kod sina ili kćeri, a bilo je i slučajeva da se zatajilo inozemnu mirovinu, prihode od poljoprivrede ili kakve 'fuš' djelatnosti, što će se sve 'po novom' pomno provjeravati.

Budući da je u lanjskom proračunu za pomoći umirovljenicima bilo osigurano 800.000, dok je za 2012. g. predviđeno 600.000, u recesijskoj godini novčane pomoći iznositi će 400 kuna za umirovljenike čija su primanja do 1.200 kuna te 200 kuna za mirovine koje su u rasponu od 1.201 kune do 1.600 kuna. Podnositelji zahtjeva morati će dokazati potvrdom MUP-a, i to ne starijom od mjesec dana, spornih 25 godina neprekidnog prebivanja, a ne 20, kako je omaškom napisano u Službenom glasniku Grada Poreča.

Osim toga, po novim gradskim pravilima umirovljenici će morati uz zahtjev priložiti potvrde i potpisanu izjavu da nemaju drugih prihoda, a gledati će se i ukupan dohodak članova domaćinstva. Umirovljenik će se ujedno i obvezati da će u slučaju utvrđenih nepravilnosti u cijelosti Gradu Poreču vratiti novčana sredstva primljena na ime pomoći, pri čemu će priložiti ovjerenu bianco zadužnicu, koju Grad može naplatiti u slučaju da se naknadno utvrdi da je pomoć dodijeljena na temelju neistinitih podataka ili krivotvorenih dokumenata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još