OPAČIĆ NAJAVLJUJE PROMJENE

'Je li jedan telefonski poziv skrb o djetetu?!'

16.01.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Socijalna skrb je dolaskom Kukukiku koalicije na vlast napokon izašla iz sjene zdravstva s kojim je dijelila ministarstvo i izdvojila se u novo na čelu s ministricom Milankom Opačić. Ona je pak najavila sređivanje krajnje zapuštenog sustava te izmjene niza resornih zakona, a posebno pojednostavljivanje i sređivanje područja posvajanja djece.

Do najveće bi promjene trebalo doći u primjeni Obiteljskog zakona, koji je ,kaže Opačić, dobar, no njegova primjena nije. Naime, kako bi dijete moglo biti posvojeno njegovi biološki roditelji moraju biti lišeni roditeljske skrbi. Ona se oduzima ako ne skrbi o djetetu koje mu je već oduzeto dulje od tri mjeseca, a u praksi se ta skrb svodi na jedan telefonski poziv u tri mjeseca.

'To je često razlog da dijete godine provede u domu jer biološka majka jednom u tri mjeseca nazove!Ne razumijem kako su zaposleni u sustavu zaključili da je jedan telefonski poziv - skrb o djetetu? Stoga smatram da trebamo hitno ukinuti takvu praksu i držati se zakona i definicije skrbi, a ne nužno mijenjati zakon', kaže Opačić za Jutarnji list

Tako centri za socijalnu skrb presporo i prerijetko predlažu lišavanje roditeljske skrbi, a sudstvo još sporije dovodi postupak do kraja. 'Zbog toga imamo tri tisuće djece u domovima i udomiteljskim obiteljima, a posvojimo ih stotinjak godišnje. Sljedeći tjedan imam sastanak s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem na kojem ćemo tražiti načine da pokrenemo stvari', kaže ministrica.

'Dječji odvjetnik'

Opačić smatra kako djecu treba posebno zaštiti prilikom razvoda roditelja jer su česti slučajevi da se mališanima koriste za međusobne ucjene te da dijete nakon razvoda ne viđa roditelja s kojim ne živi, što je uglavnom otac.

'Struka već dulje vrijeme upozorava na to, a moj je prijedlog da se u novi Obiteljski zakon ugrade odredbe koje postoje u zemljama EU o tome da se roditelju koji krši djetetovo pravo na viđanje drugog roditelja može pokrenuti postupak za promjenu odluke o skrbništvu. Naravno, govorimo isključivo o situaciji gdje su oba roditelja pogodna i sposobna brinuti se o djetetu. Uz to, kako bismo dodatno zaštitili dijete tijekom takvih razvoda, analiziramo mogućnost da zakonom propišemo i tzv. dječjeg odvjetnika. Naime, struka smatra da bi i dijete tijekom razvoda moralo imati odvjetnika koji zagovara njegove interese, a ne majčine ili očeve. To je dobra ideja, no moramo detaljno proučiti je li moguće u ovom trenutku uvesti je u praksu', pojasnila je ministrica.

Kada OIB zaživi u punoj mjeri, Opačić će uvesti novi način naplate alimentacije. Neće se gledati samo ima li osoba koja je dužna plaćati alimentaciju prihode, već će se gledati i imovina. Ako nema niti jedno niti drugo, djetetu će alimentaciju isplaćivati država. Država će pak dužnika poslati na javne radove i tako se naplatiti.

Opačić najavljuje izmjenu dva zakona: Zakon o socijalnoj skrbi i Zakon o udomiteljstvu. Kaže kako je prvi toliko loš da je potrebno pisati novi i kako na tome već radi radna skupina. Zakon o udomiteljstvu će se mijenjati kako bi se smanjili uvjeti za udomitelje. Naime, prema postojećem zakonu oni moraju imati barem srednju stručnu spremu,  stoga bi otpalo najmanje 50 posto udomitelja dok ih u isto vrijeme manjka.