OD SLONOVA ZA SADA NIŠTA

Nakon čak 52 godine u zagrebački ZOO stižu bebe žirafe

16.01.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon pune 52 godine izbivanja, u Zoološki vrt vraćaju se – žirafe! Bebe žirafa će se uz lavove, zebre, antilope, nojeve i marabue smjestiti u afričkoj savani čija je gradnja glavni projekt Zoološkog vrta u ovoj godini

Iako datumi dolaska novih životinja još nisu poznati, u ZOO-u će se potruditi da sve nastambe budu spremne do njihova useljenja. 'Nastamba koju sad imaju afrički lavovi već je zastarjela pa ćemo ove godine dovršiti novu, koja je zapravo samo dio velike cjeline nazvane Afrička savana', objašnjava ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković.

U novoj nastambi, dodaje, bit će smještena tri-četiri lava, a i ostale afričke životinje, i bit će dovoljno velika i primjerena životinjama, otvorena i s puno zelenila.'Novost je i da će posjetitelji moći ući u nastambu i s terase promatrati životinje',  dodaje Maljković.

Novu kuću dobit će i nilski krokodili, koji će odsad biti u ravnini posjetitelja, a ne više u podrumskom bazenu tropske kuće. Ravnateljica Maljković istaknula je važnost edukacije koju ljudi mogu dobiti u Zoološkom vrtu i to je, kako kaže, jedan od glavnih razloga što se ove godine, nakon čak deset godina izbivanja, u Zoološki vrt ponovno dovode pingvini i tigrovi, ali i dolaze još poneke zmije otrovnice. Podsjetimo, odnedavno se u Zoološkom mogu pogledati i jedne od najotrovnijih žaba na svijetu.

'Nekako smo se u 2012. godini odlučili usredotočiti na zmije i gmazove, a sve kako bismo spriječili njihovo ubijanje zbog neznanja', kaže ravnateljica.

Ograda protiv buke

ZOO je osigurao također sredstva za postavljanje dugo najavljivane protubučne i sigurnosne ograde prema Maksimiru, za što je pola novca stiglo iz europskih fondova, a pola od Grada Zagreba.'Cilj Zoološkog vrta ove godine je osigurati životinjama što bolji smještaj, a ljudima koji dolaze što bolji posjet',  poručuje ravnateljica.

Jedine životinje za koje u Maksimiru još uvijek nema uvjeta jesu slonovi, za čije je držanje potreban prostor od dva hektara, a cijeli ZOO zasad ima 5,5 hektara.