PREMIJER MILANOVIĆ:

'Da nije bilo rata, bili bismo jedna od uspješnijih država'

15.01.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba započelo je slavlje 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Da nije bilo rata, još prije samog početka slavlja istaknuo je predsjednik Vlade Zoran Milanović, bili bismo jedna od uspješnijih država i važno je obilježiti ovaj važni datum.

'Nažalost, neke ružnije datume pamtim više, ali se nadam da toga više neće biti. Pred nama je milenijsko pitanje za ili protiv', kazao je Milanović te napomenuo da sljedeću nedjelju moramo dokazati svoju klasu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je ovo tek početak slavlja jer je Hrvatska tijekom 1992. godine pristupila i UN-u.

'Važno je istaknuti da smo 1992. zapravo priznati kao građani i nadam se da ćemo Hrvatsku osigurati zauvijek odgovorom 'da' na referendumu i tako postići stabilnost i ekonomski razvoj', rekla je Pusić.

Razvoj Lijepe naše kroz dva desetljeća prokomentirao je danski veleposlanik Bo Eric Weber.

'Vrlo je brzo prošlo 20 godina. Još prije Vukovara, 1990. sam bio ovdje. Mi smo jedna od prvih država koje su priznale Hrvatsku, a na to sam posebno ponosan', kazao je Weber.

Dodaje da se nada da će se Hrvatska ubrzo pridružiti europskoj obitelji, jer je Unija politički projekt mira koji će osigurati prosperitet države. Napominje da ćemo već uskoro biti ravnopravni u donošenju odluka i predlaganju novih ideja, kao što je i Danska, koja danas ima pet milijuna stanovnika.

Predsjednik Sabora Boris Šprem smatra da je odluka o pridruživanju Europskoj uniji važna, kao i odluka koju su građani donijeli 1991. godine o osamostaljenju države.

Predsjednik Republike Ivo Josipović također se fokusirao na pitanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te napomenuo da je Hrvatska danas bolje nego što je bila prije, ali da će se sljedeće nedjelje odlučivati o tome hoće li biti još bolja.

Proslavi su između ostalih nazočili i Nenad Stazić, Mirando Mrsić, Ranko Ostojić, Ante Kontromanović, Milanka Opačić i Igor Dragovan, kao i članovi stare vlade - Jadranka Kosor, Đuro Popijač i Davor Božinović.