PROSLAVA U VUKOVARU

14. godina od završetka mirne reintegracije Podunavlja

15.01.2012 u 14:16

Bionic
Reading

U povodu 14. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i odlaska snaga mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) UNTAES-a iz Republike Hrvatske, u Hrvatskom domu u Vukovaru održava se prigodna svečanost pod nazivom "Vukovar -14 godina u miru i toleranciji" na kojoj je nazočan i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te drugi brojni uzvanici.

Prvi se nazočnima obratio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a nakon riječi predstojnika nekadašnjeg ureda privremenog upravitelja za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju Ivice Vrkića i predsjednika Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragana Crnogorca, govor će održati i predsjednik Republike Hrvastke Ivo Josipović.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. godine Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u Istočnoj Slavoniji s rokom trajanja od godinu dana. Proces mirne reintegracije završio je 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske, čime je omogućen početak obnove i povratka.