Hrvatska UGROŽENE GRAĐANSKE SLOBODE

HND pozvao policiju i Vladu da zaustave represiju

  • Autor: I.E.
  • 3.12.2008 17:05:17
  • 3.12.2008 17:04:11

Hrvatsko novinarsko društvo prosvjeduje protiv cjelokupnog postupka kojim je policija ugrozila pravo na slobodu izražavanja na Facebooku pa je zbog Sanaderove fotomontaže te lijepljenja plakata koji zovu na prosvjede privela i ispitivala nekoliko mladića

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ističe kako osobito smeta što je i predsjednik Vlade u početku opravdavao policijsku akciju pod izlikom da se radi o akciji sprečavanja govora mržnje. Dok je, istodobno, mnogo je pravih mrzilačkih poruka na internetu, ali ih policija nije ni na koji način sankcionirala.

'Potpuno promašena represija, vjerojatno politički vođena - zbog ove montirane parodije sa svastikom i naci-uniformom (koliko god može biti osobno neugodna premijeru) – prezentira slobodu mišljenja i izražavanja u Hrvatskoj u lošem svijetlu. Tražimo stoga od Vlade i policije da prestane s represijom i ispita u svojim redovima odgovornost za počinjeno', zaključio je Duka.

U međuvremenu HHO je održao konferenciju za novinare s koje je poručeno da svaka zemlja u kojoj policija arbitrira nad sadržajem satire ili slobode javne riječi u medijima, tiskovnim ili elektronskim pokazuje simtome autoritativnosti i totalitarizma.

U HHO-u su se osvrnuli na izjavu načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca u emisiji 'Otvoreno' u kojoj je najavio podizanje kaznene prijave protiv Marka Jurčića, inicijatora Facebook grupe 'Upadnite meni u stan, bando gestapovska'.

'Borovec i ravnatelj policije Faber izjavili su da su nalog za pretres dobili od nadležnog suda nakon konzultacija s Općinskim državnim odvjetništvom i Sudom. Nedopustivo je da se policija konzultira sa Sudom budući da je to u suprotnosti s Ustavom prokalmiranom trodiobom vlasti. Policija je mogla izvršiti pretres samo na temelju sudskog naloga, ali po vlastitoj prijavi, a ne na temleju nikavih konzultacija', upozorili su iz HHO-a.

Hrvatski helsinški odbor tvrdi da brojna hapšenja koja se provode u Zagrebu i Zadru privođenjem organizatora i simpatizera najavljenog prosvjeda 'Stegnite vi remen, bando lopovska', koji bi se trebali održati diljem Hrvatske 5. prosinca, ukazuju na pokušaj Vlade premijera sanadera da represiom zaustavi iskazivanje političke volje i želje građana.

'Vlada premijera Sanadera pokušava policiju i sudove - umjesto u borbi protiv organiziranog kriminala - upotrijebiti kao novo Ministarstvo istine', zaključio je Ivo Banac, predsjednik HHO-a.

Napomenuo je da sama činjenica da su strani mediji slučaj Facebook predstavili svojim čitateljima i gledateljima govori kakvu je medvjeđu uslugu hrvatskom društvu učinilo postupanje hrvatskih vlasti s korisnicima Facebooka: stavili su nas, naime, uz bok s Kinom, Egiptom i sličnim 'demokratskim državama'.

 

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još