UGROŽENE GRAĐANSKE SLOBODE

HND pozvao policiju i Vladu da zaustave represiju

03.12.2008 u 17:05

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo prosvjeduje protiv cjelokupnog postupka kojim je policija ugrozila pravo na slobodu izražavanja na Facebooku pa je zbog Sanaderove fotomontaže te lijepljenja plakata koji zovu na prosvjede privela i ispitivala nekoliko mladića

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ističe kako osobito smeta što je i predsjednik Vlade u početku opravdavao policijsku akciju pod izlikom da se radi o akciji sprečavanja govora mržnje. Dok je, istodobno, mnogo je pravih mrzilačkih poruka na internetu, ali ih policija nije ni na koji način sankcionirala.

'Potpuno promašena represija, vjerojatno politički vođena - zbog ove montirane parodije sa svastikom i naci-uniformom (koliko god može biti osobno neugodna premijeru) – prezentira slobodu mišljenja i izražavanja u Hrvatskoj u lošem svijetlu. Tražimo stoga od Vlade i policije da prestane s represijom i ispita u svojim redovima odgovornost za počinjeno', zaključio je Duka.

U međuvremenu HHO je održao konferenciju za novinare s koje je poručeno da svaka zemlja u kojoj policija arbitrira nad sadržajem satire ili slobode javne riječi u medijima, tiskovnim ili elektronskim pokazuje simtome autoritativnosti i totalitarizma.

U HHO-u su se osvrnuli na izjavu načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca u emisiji 'Otvoreno' u kojoj je najavio podizanje kaznene prijave protiv Marka Jurčića, inicijatora Facebook grupe 'Upadnite meni u stan, bando gestapovska'.

'Borovec i ravnatelj policije Faber izjavili su da su nalog za pretres dobili od nadležnog suda nakon konzultacija s Općinskim državnim odvjetništvom i Sudom. Nedopustivo je da se policija konzultira sa Sudom budući da je to u suprotnosti s Ustavom prokalmiranom trodiobom vlasti. Policija je mogla izvršiti pretres samo na temelju sudskog naloga, ali po vlastitoj prijavi, a ne na temleju nikavih konzultacija', upozorili su iz HHO-a.

Hrvatski helsinški odbor tvrdi da brojna hapšenja koja se provode u Zagrebu i Zadru privođenjem organizatora i simpatizera najavljenog prosvjeda 'Stegnite vi remen, bando lopovska', koji bi se trebali održati diljem Hrvatske 5. prosinca, ukazuju na pokušaj Vlade premijera sanadera da represiom zaustavi iskazivanje političke volje i želje građana.

'Vlada premijera Sanadera pokušava policiju i sudove - umjesto u borbi protiv organiziranog kriminala - upotrijebiti kao novo Ministarstvo istine', zaključio je Ivo Banac, predsjednik HHO-a.

Napomenuo je da sama činjenica da su strani mediji slučaj Facebook predstavili svojim čitateljima i gledateljima govori kakvu je medvjeđu uslugu hrvatskom društvu učinilo postupanje hrvatskih vlasti s korisnicima Facebooka: stavili su nas, naime, uz bok s Kinom, Egiptom i sličnim 'demokratskim državama'.