SAMO 2,3 OD 46 MILIJUNA

Radnicima mizerni dio diobe KIO Orahovice

13.01.2012 u 21:00

Bionic
Reading

U Trgovačkom sudu Bjelovar danas je na diobnom ročištu dogovoreno da od 46 milijuna kuna, koje je za tvornice KIO Keramike u stečaju platila tvrtka Keramika Modus iz Vojnića, najveći vjerovnik HPB dobiva 20 posto, HBOR 18 posto, a Ministarstvo gospodarstva 10 posto. U manjim postocima svoja potraživanja naplatit će svi ostali vjerovnici, a za radnička potraživanja izdvojeno je pet posto ili oko 2,3 milijuna kuna

No, dok konačnu odluku o tome ne donese Odbor vjerovnika KIO Keramike u stečaju, koji se treba sastati do kraja siječnja, još postoji mogućnost da preostali iznos do 13 milijuna kuna ostvare radnici.

'Vlada RH pregovara s HPB-om i HBOR-om da se i oni odreknu dijela svojih potraživanja u korist radnika', potvrdio je danas Tomislav Žagar, saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora SDP-a Virovitičko-podravske županije.

Po pravdu pred europsko pravosuđe

Od dvjestotinjak očajnih prosvjednika gotovo trećina se razboljela, a ostali su na rubu živaca i jedva preživljavaju prosvjedničke dane i noći. Tajnik udruge prosvjednika Marijan Vučinić kaže da od borbe za svoja prava radnici neće odustati i da će pravdu zatražiti pred europskim pravosuđem.

Za najveću pljačku u državi nitko ne odgovara

U ovoj klasičnoj privatizacijskoj priči, koju mnogi nazivaju najvećom pljačkom u Hrvatskoj, država i ostali vjerovnici ostali su bez više od pola milijarde kuna, a 450 radnika bez radnih mjesta i 13 milijuna kuna. Odgovorni u državi još uvijek nisu utvrdili tko je odgovoran za propast najveće i najsuvremenije tvornice keramičkih pločica na Balkanu.