NA RADOST UČENIKA

Osječka osnovna škola ukinula domaće zadaće

12.01.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Jesi li napisao domaću zadaću - pitanje je koje nakon više sati provedenih u školi učenici uglavnom ne žele čuti. Učenici osječke OŠ Vijenac doista ga i ne čuju jer ondje nema domaće zadaće, potvrdio je to ravnatelj Stjepan Sokol, inače autor jedinog stručnog članka o temi domaće zadaće objavljenog još prije nekoliko godina za Glas Slavonije

Ove školske godine, kaže, u školi će se provesti novo istraživanje da bi se vidjelo mišljenje novih generacija, a Sokol kaže da na taj način žele učenike u školi stvoriti vrednijima.

'Mi idemo na to da učenici završe kod kuće posao koji nisu uspjeli dovršiti u školi. Na taj način je postignut cilj da učenici tijekom nastave budu pažljivi i slušaju jer nikome od njih nije u cilju satima istoga dana sjediti kod kuće uz bilježnicu. Osim toga, apsolutno jedinu pravu pomoć, stručnu osobu, oni imaju u školi', pojasnio je Glasu Slavonije Sokol svoj revolucionaran stav koji se uspješno drži već niz godina i nastavlja ga promovirati i dalje, dakako, u suradnji s ostalim djelatnicima škole, roditeljima i učenicima.

Kad su u pitanju roditelji, Sokol kaže da se u školama događa da učitelji ispravljaju domaće zadaće koje su riješili roditelji, a to, dodaje, nije dobro.

Sasvim suprotan stav ima Vera Eftimov, ravnateljica OŠ Bilje, koja kaže da učenik mora imati odgovornost, dosljednost i svakodnevnu vježbu, i to kroz domaću zadaću. 'Mi nismo dosegnuli tu razinu da bez ikakvih zadanih zadataka učenici budu odgovorni prema svojim zadacima. Ovo mogu reći kao dugogodišnji učitelj, majka i baka, a zadaća u normalnim granicama nužna je za radne navike i odgovornost', zaključuje Eftimov. Zadaće preko vikenda, kaže, ne mora biti, ali upozorava da čak 80 posto učenika uči samo kroz domaće zadaće.