IVIĆ PROTIV MATIĆA

'Objavom registra ugrožava se sigurnost branitelja'

10.01.2012 u 23:37

Bionic
Reading

'Čudi me da pismo vukovarskih branitelja u kojem teško optužuju ministra Predraga Matića Freda u vezi s njegovom ratnom biografijom nijedan medij nije objavio, a poslano je svima. On bi na to morao reagirati i javno iznijeti argumente ako želi pokazati da te optužbe nisu točne', rekao nam je donedavni ministar branitelja Tomislav Ivić

Ivić novom ministru zamjera i najavu objave Registra branitelja, bez obzira na to što nova vlast namjerava prvo stvoriti zakonske pretpostavke za to. Ništa mu ne znači ni izjava premijera Zorana Milanovića da će ratni put svakog pojedinog branitelja ostati zaštićen jer argumenti protiv objave i dalje stoje.

'Moramo prije svega voditi računa o sigurnosti hrvatskih branitelja, poglavito onih koji ne žive u Hrvatskoj! A ima ih svugdje, pa i u Srbiji i BiH. Objavom registra doveli bismo ozbiljno u pitanje njihovu sigurnost i ne bi im bilo ugodno živjeti negdje u Republici Srpskoj nakon što bi podaci o njihovom braniteljskom statusu osvanuli na nekoj web stranici. Zar ćemo stranim obavještajnim službama na pladnju predati popis pripadnika HV-a, ZNG-a ili drugih oružanih formacija RH? To nitko nikad nije napravio. Zašto mi uvijek izmišljamo toplu vodu?' ogorčen je Ivić koji napominje da je Registar i danas dostupan svim državnim institucijama ako ga zatrebaju.

Obrazloženje da bi zapovjednici vojnih postrojbi objavom Registra mogli pomoći u identificiranju lažnih branitelja, Ivić ne drži relevantnim: 'Tko od njih nakon dvadeset godina još pamti tko je sve bio u tim postrojbama, posebno u brigadama ili većim jedinicama? Nedopustivo je da o tomu je li netko bio hrvatski branitelj ili nije odlučuje ulica', uporan je Ivić

PRIMJER NEBRIGE ZA GRAĐANE

Jučer je kao predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije, u ime 25 općina i gradova u kojima je na vlasti HDZ, kritizirao županijsku HDSSB-ovu vlast što odbija pokrivati makar dio troškova prijevoza učenika u srednje škole na području županije i taj teret ostavlja obiteljima i proračunima jedinica lokalne samouprave.

'Riječ je o vrlo ozbiljnom problemu. Te općine i gradovi s ukupno 4,5 milijuna kuna godišnje subvencioniraju troškove prijevoza učenika, pa bi barem toliko trebala osigurati i Županija. Njezin je proračun 320 milijuna kuna, a nijednu lipu ne usmjerava na pokriće troškova prijevoza učenika. Gdje je tu imperativ gospodarskog razvoja, o čemu se stalno govori, ako znamo da je ulaganje u obrazovanje temeljna pretpostavka razvoja. To je primjer nebrige za potrebe građana. Izuzmemo li proračun grada Osijeka, sve preostale jedinice lokalne samouprave nemaju u proračunima sredstava koliko ih ima Županija, a svi imaju problema u funkcioniranju i poteškoća u punjenju proračuna. Zato zahtijevam od Skupštine i župana Šišljagića da u rebalansu proračuna osiguraju sredstva i pomognu u lakšem školovanju djece u ovim teškim uvjetima', zavapio je prvi županijski hadezeovac uoči sjednice Županijske skupštine na kojoj će se odlučivati o rebalansu proračuna.

Kao primjer je naveo cijenu mjesečne učeničke autobusne karte na relaciji Donji Miholjac – Osijek koja stoji 1.200 kuna, pa ako je u obitelji dvoje učenika, troškovi njihova prijevoza u školu dostižu gotovo polovicu prosječne plaće u Hrvatskoj. Istaknuo je i slučaj Vukovarsko-srijemske županije koja, premda financijski slabija, za troškove prijevoza svojih učenika godišnje izdvaja 4,3 milijuna kuna.

VALENT: OPĆINA NAM LAGANO UMIRE

Stjepan Viduka, gradonačelnik Donjeg Miholjca, rekao je da za 30 posto cijene putne karte učenika godišnje izdvajaju 260.000 kuna te pozvao Županiju da povuče odluku kojom je prije dvije godine izišla iz projekta.

Mirko Valent, načelnik općine Punitovci (od 'posebne državne skrbi') na području đakovštine, od jedva 1,1 milijun proračunskih kuna, navodi da za prijevoz 75 učenika izdvajaju 125.000 kuna.

'Mi smo mala općina i naša su djeca aktivna u vatrogasnim i folklornim društvima, u nogometnom klubu, ali kako sve više odlaze u učeničke domove u Osijek, tijekom tjedna ih nema i općina nam lagano umire. Ako smo od koncesionara za međumjesni prijevoz uspjeli ishoditi pomoć od 105.000 kuna godišnje, ne vidim zašto se i Županija ne bi uključila kada toliko ističe potrebu ravnomjernog razvoja.'

Anto Vukoje, načelnik općine Darda, kaže da od 7,5 tisuća žitelja u Osijek i Beli Manastir putuje 308 srednjoškolaca, za što Općina skupa sa stipendijama za 63 studenta izdvaja desetak posto proračuna koji će ove godine iznositi 6.727.000 kuna.