Hrvatska ZNANSTVENA APSTINENCIJA

Doktori društvenih znanosti ne objavljuju radove

  • Autor: tpotral.hr
  • 11.4.2009 12:20:15
  • 11.4.2009 12:01:24

Ukupno 73 posto hrvatskih doktora društvenih znanosti u 10 godina nije objavilo nijedan znanstveni rad u citatnoj bazi Web of Science (WOS), koja sadržava najrelevantnije svjetske znanstvene časopise, uključujući i 13 časopisa iz Hrvatske, pokazalo je istraživanje Maje Jokić iz NSK i Adrijane Šuljok iz Centra za društvena istraživanja

Istraživanje je provedeno među 1.938 hrvatskih istraživača registriranih u znanstvenim ustanovama diljem zemlje, prenosi Jutarnji list.

Situacija za 'društvenjake' nije se pokazala ništa boljom čak ni kada je u istraživanje bila uključena znatno šira i više europski orijentirana citatna baza Scopus. U njoj, naime, rad nije objavilo 61,8 posto doktora društvenih znanosti.

Znatno bolju produktivnost pokazali su doktori prirodnih znanosti koji objavljenim radovima, ponajprije iz fizike, nadmašuju čak i svjetski prosjek. Samo 11,6 posto 'prirodnjaka' nije objavilo rad u WOS-u, a bez članka u Scopusu samo je njih 9,5 posto.

Ukupno 807 'društvenjaka' u promatranom razdoblju od 1996. do 2005. objavilo je 831 rad. Jokić ističe da je takva produktivnost izrazito loša.

'U objavljenim radovima prednjače psiholozi, a iznenadili smo se lošom publikacijom ekonomista, kao i doktora informacijskih znanosti. Naime, logično je očekivati da će produkcija 'prirodnjaka' biti veća zato što prirodne znanosti ne poznaju granice i njihova otkrića imaju jednaku važnost za cijeli svijet. Društvene znanosti, s druge strane, često su puta ograničene na određeno područje pa radovi nisu toliko zanimljivi na svjetskoj razini - upozorava Jokić. Ističe, međutim, da s doktorima društvenih znanosti postoji problem i u motivaciji za objavljivanje u stranim časopisima i na stranim jezicima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još