'POVIJESNI DOGAĐAJ'

Pravoslavci pljeskom dočekali Josipovića i Milanovića

06.01.2012 u 20:40

Bionic
Reading

Pljeskom su dočekali vjernici u crkvi Svetog Preobraženja u Zagrebu predsjednika države Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića koji su u petak navečer, na pravoslavni Badnjak posjetili liturgiju u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Bio je to prvi puta da su se na jednoj pravoslavnoj liturgiji pojavili predsjednik i premijer Hrvatske zajedno. Na početku svoga predsjedničkog mandata učinio je to ondašnji predsjednik Stjepan Mesić.

'Velika je naša radost ove godine, pogotovo ovog Badnjaka da imamo tu čast da su s nama predsjednik države, predsjednik Vlade i njihovi suradnici koji su došli da s nama provedu ovo Badnje veče', rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan (Pavlović).'Nije bez razloga što prije Božića, povijesnog događaja, koji inače otvara nove nade za bolju i sretniju budućnost, da su domovi bili izuzetno ukrašeni i osvijetljeni, da nas to svijetlo podsjeća kako trebamo živjeti kao ljudi, dostojanstveno i po Bogu', poručio je vjernicima. Dodao je da se Mesijanska ideja nalazi kod svih naroda.

'Sutrašnje lomljenje te 'česnice', tog simbola nebeskog neka nam pomogne da doživimo duh Božića... U novostupajućoj 2012. imamo puno vjere i optimizma da će naše državno vodstvo učiniti da naših negativnosti koje su se pojavljivale u državi, bude što manje, a što više poštovanja. Neka nam Bog pomogne da budemo bolji - izrazio je nadu mitropolit.

Oduševljeni političkom gestom

Vodstvo Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nije krilo svoje oduševljenje političkom gestom Josipovića i Milanovića, pa je mitropolit Jovan (Pavlović) za tu prigodu u tradicionalni božićni kruh 'česnicu' stavio zlatnik iz doba Francuske revolucije s pijetlom, koji danas može simbolizirati Kukuriku koaliciju.

'Volio bih da premijer Milanović prelomi pogaču i da u njegovom dijelu ostane taj zlatnik. Našao sam ga u svojoj riznici i potječe iz doba netom nakon Francuske revoulucije. S jedne strane je lik vojnika i geslo revolucije 'Liberte, egalite, fraternite' (Sloboda, jednakost, bratstvo), a s druge strane pijetao - rekao nam je mitropolit Jovan, objašnjavajući kako on od onoga tko pronađe zlatnik u svome komadu otkinuta kruha mora otkupiti taj zlatnik.

'Pogađat ćemo se, pa ćemo vidjeti kolika će cijena biti. Jer domaćin mora tradicionalno otkupiti pronađeni novčić', tumači mitropolit Jovan.

'Hrvatska pokazuje nešto najpozitivnije'

On kaže kako je posjet predsjednika Josipovića i premijera Milanovića bio neočekivan, ali dobrodošao i za svaku pohvalu. 'Ovo je jedinstven slučaj da predsjednik i premijer dolaze na takav način jednoj nacionalnoj manjini i jednoj Crkvi. Hrvatska time u europskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nam nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo te da ćemo živjeti u društvu međusobnog razumijevanja i suradnje - rekao nam je mitropolit Jovan u petak ujutro.
'Posebno mi je draga izjava predsjednika Josipovića i paralela u odnosu Srba i Hrvata kroz Tesline riječi, koje je izrekao na božićnom domjenku SNV-a, da se prevladaju suprotnosti', rekao nam je mitropolit Jovan.

Milanović: Mir Božji, Hristos se rodi!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je Božićnu čestitku svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru. U čestitci premijera Milanovića stoji:

'Svima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru, u prigodi kršćanskog blagdana mira, nade i zajedništva, upućujem najiskrenije čestitke. Želim da svi vjernici Božić dočekaju u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima i bližnjima te da im bude dodatni poticaj za optimističan početak nove, bolje i uspješnije godine. Pred nama su brojni izazovi, no vjerujem da ćemo, slijedeći opće ljudske i etičke vrijednosti, zajednički stvarati pravedno i uspješno društvo jednakih mogućnosti. U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, želim Vam sretan Božić. Mir Božji, Hristos se rodi!'