REGIONALNI JAKOVČIĆ

'Ovo je prva vlada koja je senzibilizirana za Istru'

05.01.2012 u 16:09

Bionic
Reading

'Ovo je prva vlada za koju možemo reći da je senzibilizirana za Istru, za naše razvojne programe i političke zahtjeve, koje želimo realizirati u partnerstvu s građanima', izjavio je istarski župan Ivan Jakovčić na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je iznio stavove što Istra očekuje u 2012. godini

U prioritete župan je uvrstio izgradnju nove bolnice, nastavak izgradnje Istarskog ipsilona prema Rijeci, stvaranje preduvjeta za izgradnju i uređenje sveučilišnog kampusa te stvaranje preduvjeta za realizaciju projekta obrazovanja Istra znanja. Ekološki prioritet Istarske županije je sustavno zbrinjavanje otpada i izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom, ali i otpadnih voda. Od Vlade župan očekuje i praćenje kulturnih programa te dogovor oko poljoprivredne politike, kao i oko gospodarskih razvojnih programa.

'Ozbiljan dogovor očekujem i oko razvojnog programa Brijuni rivijere te oko realizacije projekta TE Plomin, ovog važnog energetskog projekta izgradnje elektrane za koju u prostornom planu Istarske županije piše da želimo da bude na plin', kazao je župan.

Politički zahtjev prema novoj Vladi u 2012. bit će prvi korak ka decentralizaciji. 'Želimo stvoriti pretpostavke za decentralizaciju, a polazište je Ustav. Držim da naš zahtjev pada na plodno tlo jer je ova Vlada na neki način i istarska Vlada, obojana bojama koje imaju političku većinu', naglasio je župan.

Jakovčić je istaknuo i veliku šansu Istre u participiranju u projektima EU te naglasio da je važna jasna odluka građana Istre za Europsku uniju na predstojećem referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a koji će se održati 22. siječnja. Najavio je da uskoro kreće istrijanizirana kampanja, dok je euroskepticima poručio da Hrvatska nema alternativu jer bi neulazak u EU značio zaostajanje i izolaciju zemlje.

Župan je pozdravio i diferencirani pristup poreznoj politici, istaknuvši kako je u kontekstu nastojanja da građani koji imaju više, više i snose teret izlaska iz krize.