ZAVRZLAMA U VIŠNJANU

'Nismo za prijevremene izbore, već za transparentan rad vijeća'

05.01.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Općina Višnjan ušla je u novu godinu bez izglasanog proračuna za 2012., ali i bez odluke o privremenom financiranju općine. Nagađanja kako je kriza lokalne vlasti u ovoj maloj istarskoj općini izazvana kako bi se išlo na prijevremene izbore, demantirali su danas na konferenciji za novinare čelnici višnjanskog IDS-a Kristijan Štenta, Bruno Radoš i Miodrag Majkus, uz podršku predsjednika višnjanske podružnice SDP-a i vijećnika Ljubomira Sirotića

je ree'Jasno želimo reći da IDS i SDP nisu za prijevremene izbore', istaknuo je Bruno Radoš pojasnivši da se pet oporbenih vijećnika IDS-a, koje je podupro SDP-ov vijećnik koji je 'jezičak na vagi' u jedanaesteročlanom Općinskom vijeću Višnjana zalaže za privremeno financiranje, no na sjednici koja se održavala dan prije Nove godine nisu htjeli glasati za proračun za 2012. i rebalans lanjskog proračuna koji su bili upakirani među desetak točaka dnevnog reda. Ističu kako su u protekloj godini održane svega tri radne sjednice i dvije svečane pa su se tako pitanja proračuna i rebalansa na prethodnoj sjednici održanoj 22. prosinac, to jest šest radnih dana prije kraja godine, našle čak među 35 točaka.

'Smatramo da je namjerno dano toliko stavki da se rad Općinskog vijeća razvodni', rekao je predsjednik višnjanskog IDS-a dodajući da se od vijećnika očito očekivalo samo izglasavanje, na što oporbeni IDS-ovci podržani Sirotićem kao vijećnikom SDP-a nisu htjeli pristati, jer se, rekao je Kristijan Štenta, radi o važnim odlukama, među kojima je također bila i ona o natječaju za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

'Tim prijedlogom natječaja predviđeno je vrlo malo zemljišta i malo zainteresiranih. Mi smo za to da se svi pod istim uvjetima mogu natjecati, da se natječaj objavi za cjelokupno raspoloživo zemljište i za sve zainteresirane, a ne da se neki natječu u prvoj tranši, a neki kasnije', objasnio je Bruno Radoš. Krši se pravilo da se sjednice održavaju svaka tri mjeseca, a načelniku Angelu Mattichu zamjeraju i nepozivanje medija na sjednice pa su tako svoj dolazak na buduće sjednice Općinskog vijeća uvjetovali transparentnošću rada.

'Ne slažemo se da se rebalans proračuna donosi na kraju godine i da smo dovedeni pred gotov čin', kazao je Radoš. Kako su naveli nazočni višnjanski IDS-ovci i SDP-ov vijećnik Sirotić, rebalans proračuna nisu podržali, jer smatraju da je 'dan pro forma', budući da su vidjeli kako je dosta stavki probijeno. Na putovanja općinskog načelnika do kraja studenog potrošeno je preko 69 tisuća kuna, od čega samo na lokalne vožnje 9.688 tisuća, a u evidenciji je zabilježen i put u Švedsku na svjetsko prvenstvo u oranju koji je stajao oko šest tisuća kuna. Kazali su nadalje da se socijala zanemaruje, da višnjanskim studentima nije dodijeljena nijedna stipendija dok se oko devet tisuća kuna plaćaju savjetodavne usluge koje je koristio donačelnik, oko 36 tisuća kuna za reprezentaciju, a sumnjivom smatraju i stavku 'odnosi s javnošću' budući da se već dugo vremena novinare na sjednice vijeća ne poziva.

'Privremeno financiranje ne znači prijevremene izbore, nego da se produljuje vrijeme do kojeg se može donijeti kvalitetan proračun, a to je do 30. ožujka te da Općina može utrošiti 25 posto sredstava koje je prihodovala', objasnio je Radoš dodajući kako šest vijećnika IDS-a i SDP-a mogu tražiti da se odredi termin nove sjednice, koja mora biti sazvana u roku mjesec dana nakon što je većina zatraži. Kako je rekao, računaju da bi se do kraja veljače trebale održati najmanje tri sjednice na kojima bi se doista razmotrio proračun i pripremili amandmani, a ne da se vijećnici dovode u vremenski tjesnac s ciljem izglasavanja.

S obzirom na to da rebalans lanjskog proračuna nije prihvaćen, vjerojatno će Ured državne uprave pomno pregledati taj proračun odnosno usporediti predviđeni proračun s ostvarenim i za svaku probijenu stavku tražiti pojašnjenje, smatraju u višnjanskom IDS-u.