KOSORIČINI OPONENTI ZA 'EU' HDZ

Karamarko - precijenjen, Milošević - slab, Milinović - nepoznanica

05.01.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Izbore unutar HDZ-a politički analitičari smatraju jednim od tri najvažnija procesa u Hrvatskoj. Novi predsjednik stranke teoretski bi za četiri godine mogao biti i novi premijer. Istražili smo tko bi od potencijalnih kandidata bio najprikladniji za 'europski' HDZ

Premda je dovršila pregovore s Europskom unijom kao premijerka i šefica HDZ-a, politički analitičari Jadranku Kosor ne doživljavaju kao najbolji izbor za šeficu 'europskog' HDZ-a.

KOSOR PRIKLADNA ZA 'DANAS', A KOLIKO JE DOBRA ZA 'SUTRA'?

'HDZ mora iskoristiti mogućnost da se brzo i radikalno reformira. Potrebna je iskrena demokratizacija unutar stranke. Osim što HDZ-u sada treba šef koji će moći funkcionirati unutar Europske pučke stranke, treba im kandidat koji će moći kritizirati Milanovića i koji mu može biti protukandidat', rekao je politički analitičar Višeslav Raos. On naglašava da je praksa da predsjednik stranke nakon izgubljenih izbora da mandat na raspolaganje, a za Kosor kaže da nije siguran koliko može promijeniti retoriku i uspješno voditi HDZ u budućnosti.

'Ona ima tu prednost što će puno delegata koji su zbog nje ušli u Sabor dići ruku za nju. No ne vjerujem da će bi svi članovi glasovali za nju - naravno, pod uvjetom da HDZ održi prave unutarstranačke izbore na kojem bi svi članovi imali pravo glasa, u što ne vjerujem', kaže Raos.

Analitičar Branko Caratan također naglašava veliki teret izgubljenih izbora na leđima Kosor, a ne ide joj u prilog i činjenica da je bila šefica stranke u vrijeme kada su se protiv članova Vlade pokrenule istrage. 'Ono što joj može ići u korist je činjenica da je njezina Vlada dovršila pregovore s Europskom unijom te to što nije onemogućila borbu protiv korupcije. No posljednje joj ipak ne mora ići u korist, jer je njoj zapravo bio cilj očistiti stranku od pojedinih političkih protivnika.'

'MILOŠEVIĆ BEZ JAKIH INVESTICIJSKIH PROJEKATA NEMA VEĆE ŠANSE'

Što se tiče Domagoja Ivana Miloševića, donedavnog potpredsjednika Vlade za investicije, Caratan kaže da je o njemu teško bilo što reći 'jer se nije posebno deklarirao, a s ekonomskog stajališta ne može se pohvaliti jačim investicijskim projektom'.

Raos kaže da će Milošević teško dobiti veću potporu među delegatima stranke te da bi ga najviše mogli podržati ljudi iz poslovnog miljea. 'Drugi će se većinom pitati - otkud sad ti?' kazao je Raos.

'PONAŠANJE MILINOVIĆA U EU VELIKA JE NEPOZNANICA'

Kad je u pitanju bivši ministar zdravstva Darko Milinović, Raos kaže da on ima šanse premda nije osoba koja bi vodila 'europski' HDZ. 'On ima puno stigmi iza sebe, ali je moćan čovjek sa značajnim izbornim rezultatima.'

Caratan za Milinovića kaže također da mu, uz političko iskustvo, pomaže i snažna podrška u njegovoj izbornoj jedinici. Kako bi plivao u europskim stranačkim vodama, Caratan ne želi pretpostavljati i kaže da je to nepoznanica.

'KARAMARKO JE PRECIJENJEN'

Premda su mu mediji davali velike šanse prije nekoliko mjeseci, analitičari smatraju da bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nema velike šanse na unutarstranačkim izborima koji bi se, podsjetimo, trebali održati u svibnju. Cratan za njega kaže da je očito da je 'zaigrao na jednu desnu političku orijentaciju koja u ovom trenutku ne donosi izborne poene izvan stranke, a teško da će ih donijeti i unutar stranke'.

Raos kaže da su mediji Karamarka precijenili te da njemu, ako se uzme u obzir afera oko anonimnih kaznenih prijava, 'fali ozbiljna baza'. 'Osim toga, desnom dijelu HDZ-a smeta njegova suradnja s Mesićem, a u prilog mu ne ide ni izborni rezultat.'

NAJBOLJI EUROPSKI ŠEF HDZ-A - ANDREJ PLENKOVIĆ?

Caratan kao kvalitetnog vođu stranke u 'europskim' uvjetima vidi Andreja Plenkovića, jer je kvalificiran za europske poslove te nema iza sebe nikakve 'repove', odnosno afere. 'Dobro je obrazovan i ima veliko iskustvo u europskoj politici. Tolerantan je i nema kostura u ormaru', kaže Caratan.

Andrija Hebrang je također najavio kandidaturu na 'neko mjesto u stranci', na što Raos kaže da je to ujedno i način da doprinese ometanju izbora Jadranke Kosor kao nove šefice HDZ-a, jer je svjestan da predsjednik stranke ne može postati nakon lošeg rezultata na predsjedničkim izborima.

IZBORI U HDZ-U JEDAN OD TRIJU NAJVAŽNIJIH PROCESA U HRVATSKOJ?

Svi se analitičari slažu da je unutar HDZ-a prijeko potrebna korijenska demokratizacija. Politički sociolog Dražen Lalić smatra da su izbori unutar HDZ-a jedan od triju ključnih procesa za hrvatsku budućnost: 'Prvi je proces članstva u Europskoj uniji, drugi je proces suzbijanja ekonomske krize, a treći su izbori u HDZ-u.'

Pod pretpostavkom da će se Milanovićeva Vlada držati Račanovih načela nezamjeranja i izbjegavanja korjenitih reformi, Lalić kaže da je gotovo sigurno da će se HDZ vratiti na vlast. U tom smislu, novi predsjednik HDZ-a potencijalni je hrvatski premijer nakon izbora 2015. godine.

'HDZ mora prevladati probleme u stranci i provesti demokratizaciju unutar sebe, ali i demokratizaciju u komunikaciji s javnosti. Stranke su dio društvene cjeline, ne mogu funkcionirati same za sebe, moraju se razvijati kako bi stvarale nove razvojne politike itd. Nema demokratskog društva bez demokratskih stranaka', upozorio je Lalić.