PRODAJA STRUJE

Sanaderu uskoro stiže i treća optužnica?

03.01.2012 u 23:10

Bionic
Reading

Ivo Sanader tijekom slijedećih nekoliko dana mogao bi biti optužen i u trećem predmetu i to po optužnici za jeftinu pretprodaju struje šibenskom TLM i mostarskom Aluminiju, zbog čega je HEP-u nanesena šteta od 600 milijuna kuna

Istraga u ovom predmetu krenula je u svibnju 2010. godine i njome su bili obuhvaćeni bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, nekadašnji šef HEP-a Ivan Mravak i bivši šef TLM-a Ivan Koštan, doznaje Večernji list. Mravak je zbog toga i bio uhićen dok je Polančec u to vrijeme bio pritvoren zbog afere Spice. I jedan i drugi su odbijali optužbe da su odgovorni za sklapanje ugovora štetnog za HEP.

Polančec je tvrdio da su se sve odluke po ovom pitanju donosile u vladi te na užem predsjedništvu HDZ-a dok je Mravak pred istražiteljima govorio kako nije bio samostalan u odlučivanju već je morao slijediti upute tadašnjeg premijera. Govorio je također da on osobno ne bi potpisao takav ugovor sa TLM-om jer je jasno da je štetan za tvrtku kojoj je bio na čelu.

Prema neslužbenim informacijama Uskok je protiv Mravka donio rješenje o obustavi istrage te će on svoj sljedeći iskaz u ovo predmetu dati u statusu svjedoka.

Što se tiče Polančeca kod kojeg je Uskok odustao od kaznenog progona u slučaju prepuštanja ine mađarskom Molu čini se da situacija nije još riješena do kraja te nije posve jasno je li on doista doveo vladu u zabludu prilikom odlučivanja prilikom poskupljivanja električne energije.

Sanader je i u ovom predmetu u najgorem položaju jer je, prema neslužbenim informacijama, cijela priča organizirana zbog njegove osobne koristi koju je navodno imao od njemačke tvrtke Daimler benz, koji inače ima udio u vlasništvu mostarskog Aluminija.