KADROVSKE ROŠADE U MUP-U

Ostojić obustavio 'Karamarkov natječaj', Borovca imenovao svojim savjetnikom

03.01.2012 u 15:37

Bionic
Reading

U skladu s prijašnjim najavama, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić obustavio je natječaj zbog čijeg je raspisivanja šest dana prije parlamentarnih izbora bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zaradio brojne kritike, a Krunoslava Borovca, inače glasnogovornika MUP-a, Ostojić je imenovao svojim savjetnikom

Ostojić je, kao što je objavljeno na stranici Ministarstva unutarnjih poslova, obustavio interni MUP-ov oglas za imenovanje 214 rukovodećih policijskih službenika, kojim se tražilo načelnike 20 policijskih uprava i pripadajućih policijskih postaja. Također, tražilo se i dva zamjenika glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost i kriminalitet, kao i načelnike Policijske akademije, Uprave policije, Uprave za granicu, Uprave kriminalističke policije, Uprave za posebne poslove, Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić te Uprave za europske integracije i međunarodne poslove.

Ostojić je natječaj obustavio 'zbog bitno promijenjenih okolnosti nakon njegovog raspisivanja', a odluku je donio temeljem Zakona o državnim službenicima i Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi. Karamarko je, podsjetimo, interni MUP-ov oglas za imenovanje 214 rukovodećih policijskih službenika raspisao 28. studenog, odnosno, šest dana prije parlamentarnih izbora, zbog čega se na njega sručila lavina kritika pod optužbama da je želio zabetonirati zapovjednik kadar u policiji i postaviti klipove pod noge budućoj vlasti i nasljedniku.

Vrlo skoro nakon imenovanja za ministra, Ostojić je u razgovoru s novinarima nagovijestio da će biti kadrovskih promjena u MUP-u, ali sve u skladu sa zakonom te najavio da će o svojim budućim suradnicima javnost izvijestiti 10. siječnja, a odavno se već spominje izmjena Zakona o policiji, koji je stupio prošloga proljeća na snagu, i to kao jedan od uvjeta za zatvaranje pregovora s Europskom unijom.

Očekuje se i raspisivanje novih natječaja, kao i novoga glavnog ravnatelja policije nakon što je Vlada prošloga tjedna razriješila Olivera Grbića s te dužnosti, a danas je iz MUP-a priopćeno da je Ostojić na radno mjesto savjetnika ministra imenovao Krunoslava Borovca, koji je tim rješenjem postao bivši glasnogovornik MUP-a i načelnik Odjela za odnose s javnošću Kabineta ministra.