SDP O REPRESIVNOJ DRŽAVI

Vlada koristi globalnu krizu kao alibi

03.12.2008 u 14:57

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a Željka Antunović danas je oštro kritizirala politiku Vlade optužujući je da je nespremno dočekala opću gospodarsku krizu

SPLIT - "Umjesto da je preduhitrila nagomilane probleme, Vlada je stajala u mjestu te nas je nespremne sustigla globalna gospodarska kriza", rekla je Željka Antunović na konferenciji za novinare u Splitu.

Ustvrdila je da su u proteklih godinu dana Vladinom politikom smanjene plaće za 0,9 posto, a istodobno su za 6,4 posto povećane cijene dobara i usluga. "Deficit robne rezerve Hrvatske s inozemstvom u proteklih godinu dana povećao se za čak 20 posto", rekla je, dodajući kako je u proteklih godinu dana nelikvidnost u Hrvatskoj porasla za 21 posto.

Po njezinim riječima, globalnu gospodarsku krizu Vlada pokušava iskoristiti kao alibi za vlastitu neučinkovitost. Na aktualnu globalnu gospodarsku krizu, po ocjeni Željke Antunović, treba odgovoriti štednjom, ali ne građana nego državne vlasti i državnog proračuna. "Iz državnog proračuna treba izbaciti sve kvazikorisne političke projekte koji koštaju mnogo, a koji služe da bi cvala korupcija", istaknula je.

Također se zauzela za žurno donošenje mjera kojima bi se ublažio pad turističkog prometa u svijetu, a koji će pogoditi i Hrvatsku.

Posebice je osudila nedavni postupak policije, koja je na obavijesni razgovor privela mladog SDP-ovca u Dubrovniku Nikšu Klečka zbog angažmana na internetskoj mreži Facebooku u kojem je pozivao na kritiku premijera Ive Sanadera uz fotomontažu premijera u nacističkoj odori. Po riječima Željke Antunović, ako se nastavi s takvim postupcima prema neistomišljenicima, Hrvatska će postati "represivna država".

"Potrebno je žurno provesti depolitizaciju ne samo policije, nego i cjelokupne državne uprave u kojoj se zapošljavaju miljenici HDZ-a koji glasuju za tu stranku", kazala je Antunović. Istaknula je kako nije isključeno da se i SDP uključi u prosvjedne skupove što se zagovaraju na Facebooku, dodajući da će osobno zatražiti na sjednici Predsjedništva SDP-a u četvrtak raspravu o mogućem sudjelovanju na takvim prosvjednim skupovima.