NIŠTA OD PRAVE ZIME

Par dana toplo do +17, za vikend hladnije i vjetar

02.01.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Sljedećih nekoliko dana u cijeloj će Hrvatskoj temperature biti više od prosjeka za ovo doba godine. Vrijeme će biti promjenjivo oblačno, međutim, uglavnom suho ili uz malo oborina. Vremenske prilike neće biti idealne za održavanje natjecanja na Sljemenu, no ne bi trebale ugroziti njegovo održavanje. Kraj tjedna obilježit će zahlađenje i jačanje vjetrova koji bi ponegdje na Jadranu mogli biti olujni, najavljuju prognostičari

U utorak u noći i ujutro u unutrašnjosti Hrvatske bit će oblačno, povremeno s kišom, a u gorju s kišom i snijegom, s time da će se snježna granica prema jutru postupno spuštati. Najviše oborina očekuje su u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a najmanje na krajnjem istoku zemlje. Tijekom prijepodneva one će u većini krajeva oslabjeti i prestati, a poslijepodne se ponegdje može i djelomice razvedriti. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura kretat će se od 0 do 5 °C, a najviša dnevna od 4 do 9 °C.

Prognoza za prvi dan 'Snježne kraljice'

U ranim jutarnjim satima na Sljemenu će padati kiša, međutim, tijekom jutra ona bi trebala okrenuti na snijeg. Tijekom dana oborine će slabiti i konačno poslijepodne prestati. Nadajmo se da to neće pomrsiti planove organizatorima skijaškog natjecanja. Temperatura će se predvečer ondje kretati od 0 do +3, a vjetar će biti slab do umjeren južnih smjerova.

U utorak će na sjevernom Jadranu biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će obilnija biti samo u zaleđu Kvarnera. U Dalmaciji će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja te većinom suho. Malo kiše past će uglavnom na otvorenom moru i vanjskim otocima. Puhat će umjereno do pojačano jugo, koje će slabit prema kraju dana kada će na sjevernom Jadranu okrenuti na lebić. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 2 do 8 °C, a uz obalu i na otocima od 9 do 14 °C. Najviše dnevne bit će između 12 i 17 °C.

U srijedu će u kontinentalnim krajevima biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, kojih će više biti prijepodne. Poslijepodne će biti oblačnije, povremeno s kišom, a prema kraju dana u gorju se očekuje snijeg, koji je prolazno moguć i u nizinama u noći na četvrtak. Prijepodne vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni. No poslijepodne i navečer prolazno će okrenuti na sjeverne smjerove. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do +3 °C, a najviša dnevna od 6 do 11 °C.

U srijedu će na Jadranu biti promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Povremeno će padati kiše, češće i obilnije navečer u Dalmaciji. Kasno navečer u najvišem gorju kiša će prijeći u snijeg. Veći dio dana puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu slab jugozapadnjak, a navečer će zapuhati umjerena do jaka bura koja će se u noći na četvrtak širiti na veći dio obale. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 1 do 7 °C, a uz obalu i na otocima od 9 do 14 °C. Najviše dnevne bit će od 12 do 17 °C.

U četvrtak će u unutrašnjosti ujutro biti uglavnom suho s promjenjivom naoblakom i sunčanim razdobljima. Poslijepodne će u sjeverozapadne dijelove stići naoblačenje s malom vjerojatnošću za kišu. U ostatku zemlje bit će suho sve do kraja dana. Najniže temperature ujutro će uglavnom biti ispod nule – između -4 i 0 °C, dok će najviše biti od 5 do 10 °C.

Prognoza za drugi dan Snježne kraljice

Na Sljemenu će ujutro biti suho sa sunčanim razdobljima. Do kraja dana moglo bi pasti vrlo malo kiše. Do večeri bi trebalo zahladnjeti pa možda padne i koja pahulja snijega. U jutarnjim satima temperatura će biti oko nule, dok će se poslijepodne kretati od 2 do 4 °C. Kasno navečer uslijedit će zahlađenje. Puhat će umjeren do pojačan jugozapadni vjetar.

Na Jadranu će u četvrtak ujutro biti pretežno sunčano. Poslijepodne se očekuje postupan porast naoblake, a krajem dana moguća je kiša, uglavnom na sjevernom Jadranu. Najniže temperature kretat će se od 5 do 10 °C, a najviše od 11 do 15 °C. Vjetar će biti uglavnom umjeren do pojačan jugozapadni i jugo.

Od petka u cijeloj nas zemlji očekuje nešto hladnije vrijeme. U kopnenom dijelu vjetar će okrenuti na sjeverozapadni. Na Jadranu, osobito na jugu puhat jak sjeverni vjetar i bura. Bit će pretežno oblačno. U unutrašnjosti bi moglo biti malo oborina na granici snijega i kiše, dok će na Jadranu uglavnom biti suho, rekao je Ivan Toman, prognostičar iz tima Crometeo

Zanimljivosti

Dvije pučke meteorološke izreke ističu da je za poljoprivredu dobro da siječanj bude hladan: 'Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu' i 'Topla siječnja da nas Bog sačuva'.

3. siječnja 1885. godine u Verhojansku u Sibiru izmjerena je temperatura od -68 °C.

5. siječnja 1716. godine u Europi je vladala vrlo jaka zima; u Portugalu i Španjolskoj snijeg je bio deblji od 30 cm, a Jadransko more i Temza zaledili su se.