MILANKA OPAČIĆ:

'Porodiljne naknade nećemo dirati'

01.01.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je danas Odjel babinjača u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, gdje se u ponoć i 15 sekunda rodila djevojčica Dalija, vjerojatno prva beba rođena u Hrvatskoj u 2012. godini

Majka djevojčice Dalije, Kristina Majsec, koja je hrvatski vojnik kao i njezin muž, rekla je ministrici Opačić da se osjeća odlično i da je već zaboravila težinu noćašnjega poroda, a ministrica Opačić je poželjela svako dobro u 2012. cijeloj njezinoj obitelji, rekavši da su rođenjem djevojčice najbolji dar već dobili.

Naglasivši da joj je posjet rodilištu jedna od najljepših protokolarnih obaveza, Opačić je navela kako joj ne bi bilo teško kad bi trebala obilaziti i dvostruko više rodilja i djece, no, upozorila je kako će se, nažalost, zabilježiti pad broja novorođene djece za oko dvije tisuće, a to je, kaže, izuzetno puno. 'Očigledno je kriza uzela svoj danak', dodala je.

'Uz moje kolege, koji će u području gospodarstva nastojati pokrenuti radna mjesta, potrudit ćemo se u sektoru koji vodim da u postojećim financijskim okvirima malo fleksibiliziramo neka prava i krenemo sa servisima koji bi mogli pomoći roditeljima u usklađivanju radnih i obiteljskih obveza kako sljedeću godinu ne bismo dočekali s ovako poraznim rezultatima', rekla je ministrica Opačić.

Na pitanje novinara hoće li se, s obzirom na loše gospodarske projekcije, dirati u porodiljne naknade, Opačić je katagorički ustvrdila da neće. 'To je zadnja crta obrane i ako bismo u to dirali ugrozili bismo ono što zovemo hrvatska budućnost', naglasila je Milanka Opačić.

Ravnatelju KB 'Sveti Duh' Miranu Martincu predala je malu donaciju od pet tisuća kuna za dvije vage za vaganje bebica i dužinomjer. Bolnicu Sveti Duh odabrala je posjetiti jer je tu izuzetno dobar tim ginekologa i osoblja, a i sve više žena rađa na Svetom Duhu što je potvrdio i ravnatelj Martinac rekavši da su treće rodilište u Hrvatskoj, odmah nakon Petrove bolnice u Zagrebu i splitskog rodilišta.

To potvrđuju i liječnice Tatjana Turudić i Ingrid Marton koje su danas imale poseban razlog za zadovoljstvo jer su upravo one noćas pomogle pri porodu prvog novorođenčeta u Hrvatskoj u 2012.