VOZNI PARK IZ POVIJESTI

Na požare više ne smiju vozila stara 20 godina

10.04.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Novim programom posebnih mjera za 2009. Vlada je pooštrila kriterije i zabranila da se iduće protupožarne sezone koriste vatrogasna vozila starija od 20 godina. Najvažnija je to u nizu mjera koje su Banski dvori usvojili u temeljnom dokumentu prema kojem se provode pripreme i obuka vatrogasaca.

Osim toga, nadležna će državna uprava ove godine pojačati vatrogasnu zaštitu otoka i drugih područja. Prebacivanjem dodatnih snaga, posebne će vatrogasne baze biti na Korčuli, Hvaru, Braču, Lastovu, Visu, Dugom otoku, Mljetu, Šolti, poluotocima Pelješcu i Prevlaci te u Vodicama i Tisnom.

Što se tiče voznog parka, Vladine mjere propisuju da na svim dislokacijama vatrogasna vozila ne smiju biti starija od 10 godina, za vozila javnih postrojbi, odnosno 15, za ona dobrovoljnih. Osim toga, i Hrvatska će vatrogasna zajednica morati izraditi dodatni plan za izvanredno angažiranje dobrovoljni postrojbi u složenijim intervencijama. Ni tada njihova vatrogasna vozila neće smjeti biti starija od 20 godina, piše Vjesnik

Budući da se takve mjere uvode prvi put, vatrogasci za iduće ljeto na raspolaganju imati pomlađeni vozni park. Zahvaljujući programu opremanja vatrogasnih postrojbi, u posljednjih je sedam godina kupljeno 210 novih vatrogasnih vozila za 20 hrvatskih gradova i općina, a projekt je vrijedio više od 100 milijuna eura. Hrvatska će, osim toga, u zaštitu od požara i ove godine uložiti više od 290 milijuna kuna. D

Državnoj je upravi pripalo 35,5 milijuna, MORH-u 84,8 milijuna, a s još 172,6 milijuna kuna podmirit će se financijske obaveze za kupljene protupožarne letjelice. Prije ljetnih vrućina u jedinstvenu vatrogasnu postrojbu ući će državne intervencijske postrojbe (DIP), namjenske snage MORH-a, pripadnici javnih profesionalnih postrojbi te članovi dobrovoljnih društava.

Županijski vatrogasni zapovjednici morat će sastaviti detaljni plan upućivanja i prihvata snaga s popisom vozila, uređaja, opreme i drugih sredstava, a u svibnju će se održati združena vatrogasna vježba kao posljednja provjera uoči sezone. Državna će uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) u planove razminiranja uvrstiti prioritete - područja koja treba razminirati da bi se olakšao pristup za eventualno gašenje požara. Osim toga, HCR će ažurirane zemljovide minski sumnjivih područja priobalnih županija dostaviti Državnoj upravi, Službi za vatrogastvo i MORH-u.

Glavni vatrogasni zapovjednik će u suradnji s MORH-om definirat zračne luke na kojima će se morati osigurati punjenje za zrakoplove Air tractor AT-802F i ostale letjelice.