Hrvatska MILIJUNSKE JAMČEVINE

Koliko je koštala sloboda u 2011. godini?

U 2011. godini hrvatsko pravosuđe oborilo je svoje rekorde u brojnim kategorijama, a jedna od njih je i jamčevina. Rekorder je - Ivo Sanader

Nakon poduzetnika Davora Patafte, koji je u srpnju svoju obranu sa slobode platio 12 milijuna kuna, Ivo Sanader je u listopadu oborio rekord ponudivši jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. Nju su mu pomogli platiti njegovi bivši stranački kolege Jerko Rošin, Mario Zubović i Luka Bebić, pa i nogometaš Silvio Marić.

Ivan Čehok platio je obranu sa slobode 2,6 milijuna kuna. Vladimir Šelebaj Sellier iz Remetinca je izašao u prosincu uz jamčevinu od oko 750 tisuća kuna.

Također, liječnik osumnjičen za prijevare s invalidskim mirovinama, Drago Rubala 30. prosinca izašao je iz istražnog zatvora uz jamčevinu u iznosu od 150.000 eura, odnosno 1,1 milijun kuna.

Svi oni tim novcem jamče da neće pobjeći iz zemlje ili prekršiti neko od pravila ponašanja na slobodi koje im odredi sud. U slučaju prekršaja vraća ih se u zatvor, a država se naplaćuje predanim milijunima.

Podsjetimo, Patafta i bivši gradonačelnik Varaždina Čehok optuženi su da su namještanjem poslova oštetili Varaždin za 29 milijuna kuna, a Šelebaj Sellier istražuje se zbog sumnji da je uz pomoć petero suosumnjičenih fiktivnim ugovorima i računima 'izvukao' šest milijuna kuna preko tvrtki Core media i Media spot, a za više od tri milijuna kuna oštetio i državni proračun na račun podizanja uračunanog PDV-a.

Sanader je, ponovno, rekorder jer ga se optužuje u aferi Fimi media, sudi mu se za afere INA-MOL i Hypo, a istražuje ga se u aferi HEP-DIOKI.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još