KANDIDAT ZA ŠEFA STRANKE

Bajs naveo Pankretića kao ključni uzrok HSS-ovog debakla

30.12.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Damir Bajs prihvatio je prijedlog županijske organizacije HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije i bit će kandidat za predsjednika stranke na skupštini 28. siječnja, potvrđeno je danas na tiskovnoj konferenciji u Bjelovaru

Obrazlažući jednoglasno prihvaćenu odluku županijskog HSS-a da predloži i podupre Bajsovu kandidaturu za mjesto čelnog čovjeka stranke, Miroslav Čačija, potpredsjednik županijskog HSS-a, naglasio je da HSS bjelovarske županije već 16 godina ostvaruje najbolje rezultate u državi, kako na parlamentarnim tako i na lokalnim izborima.

No unatoč tomu ova županijska organizacija nikad dosad nije imala svog kandidata za predsjednika stranke niti prvog na listi za ovu izbornu jedinicu. Podsjećajući da je Damir Bajs kao koordinator stranke za II. izbornu jedinicu i najzaslužniji za jedini izboreni saborski mandat HSS-a te da je i u bivšoj koalicijskoj vladi bio najuspješniji ministar, Čačija je naglasio da je posve logično da Bajs preuzme stranku. Taj naš prijedlog, dodao je, podržava barem desetak županijskih organizacija HSS-a diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Iloka.

Sam Bajs, obraćajući se novinarima, podsjetio je da je HSS na prethodnim izborima doživio težak poraz i jedino što ih dijeli od potpunog debakla upravo je mandat izboren u jedinici u kojoj je on bio koordinator. Teški poraz, naglasio je Bajs, ima više uzroka, no ključni je izbjegavanje odgovornosti prema biračima ili, preciznije, odlazak Božidara Pankretića iz Ministarstva poljoprivrede.

'To je nešto protiv čega smo bili tada, a i sada' – kazao je Bajs dodajući da se HSS danas nalazi pred teškim izazovom, a to je kako se vratiti na put uspjeha.

Navodeći da su ga zvali ljudi iz cijele Hrvatske i dajući mu podršku govorili mu da bi on trebao preuzeti čelno mjesto u stranci, Bajs je kazao da je odluku o kandidaturi donio tek jučer nakon što mu je županijska organizacija dala jednoglasnu podršku. Što se tiče ostalih kandidatura, Bajs je naglasio da je dobro da ih bude što više jer je to odraz demokratičnosti stranke. Podsjećajući da su zasad jedini kandidati on i Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, Bajs je kazao da će se konačan broj znati tek 9. siječnja kada istječe rok za prijavu kandidatura.

Objašnjavajući situaciju vezanu za saborski mandat, Bajs je kazao da mandat od predsjednika Josipa Friščića nije tražio te da mu ga je on sam odlučio prepustiti, a da je to, kako se na kraju i ispostavilo, ipak bilo posve u skladu sa zakonom i aktima stranke.