SLOVENSKI MEDIJI

Pahorova pragmatična politika za Hrvatsku

03.12.2008 u 13:52

Bionic
Reading

Prvi posjet slovenskoga premijera Boruta Pahora Bruxellesu i njegovi odgovori glede otvorenih pitanja s Hrvatskom dali su naslutiti da će primjenjivati 'pragmatičnu politiku' prema susjednoj državi, ocjena je iz komentara 'Nova politika za Hrvate' objavlje

LJUBLJANA - "Članice Europske unije imaju dvostruke standarde za ulazak novih država, a standard koji su postavile za Hrvatsku jesu što brži pregovori i što brži ulazak u integraciju, dok sasvim drugi standardi vrijede za Makedoniju i Tursku. Turska, koja je počela pregovore istodobno kad i Hrvatska, još nema određenog datuma", piše u komentaru "Večer", dodajući da hrvatska Vlada u Bruxellesu ima vrlo vješte lobiste pa zato slovenske rezerve glede otvaranja novih pristupnih pregovora s Hrvatskom ne izazivaju oduševljenje.

"Hrvati su pravi majstori lobiranja i koriste se profinjenim metodama pa zato slovenske rezerve u očima Bruxellesa, Pariza ili Berlina ne izgledaju kao obrana legitimnih interesa nego blokiranje Hrvatske. Borut Pahor kao nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu dobro zna zašto je tako. Zato će nova Vlada morati promijeniti dosadašnju politiku. Ona sada mora na drukčiji način postići adekvatnu zaštitu interesa Slovenije, uz istodobno napredovanje Hrvatske prema Europskoj uniji. Pahor je u Bruxellesu svakako pokucao na prava vrata. Interes Slovenije da Hrvatska što prije postane članicom Europske unije jest i u tome što je za slovenske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj ili imaju planove za to od ključne važnosti da im Europska unija ondje osigura europske standarde i poslovno okružje. Na taj će način one prilikom poslovanja u Hrvatskoj izbjeći mnoge troškove i birokratske zapreke. Hrvatska je tržište s više od četiri milijuna potrošača koji još dobro poznaju slovenske proizvode i robne marke", navodi u komentaru od srijede Darja Kocbek.

Na tragu posljednjih izjava slovenskih političara da Hrvatska ne smije stvarati dojam da njezin ulazak u EU ovisi o Sloveniji, komentatorica navodi da pristup Hrvatske Europskoj uniji ovisi u prvom redu o njoj samoj.

"Hrvatska mora pregovarati o 35 poglavlja. Dosad je privremeno zatvorila četiri poglavlja, ali je još važnije da ih deset tek mora otvoriti. Budući da sadašnje kandidatkinje za ulazak u EU prije otvaranja poglavlja moraju ispuniti mnoge uvjete, njih je mnogo teže otvoriti nego zatvoriti. U vrijeme kad je pristupne pregovore vodila Slovenija bilo je obratno. Hrvatska pregovore može zaključiti iduće godine, no to u najvećoj mjeri ovisi o hrvatskoj Vladi, a ne o Ljubljani ili Bruxellesu", navodi u zaključku komentara u povodu Pahorova posjeta sjedištu Europske unije mariborski dnevni list "Večer".