OTKAZI NA HRT-U OD 1. TRAVNJA

Popovac bi Šprajca u Dnevniku, a Kovačević to ne zna

29.12.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Zoran Šprajc, bivši urednik nedjeljnog Dnevnika koji je s njega skinut zbog odgovora članovima Programskog vijeća na prilog o Vukovaru prema riječima predsjednika Uprave Josipa Popovca trebao bi se vratiti vođenju istog, ali glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević o tome ništa ne zna i sve prebacuje na v. d.-a IP-a Dražena Miočića

Otpuštanje 389 zaposlenika HRT-a koliko je predviđeno Planom restrukturiranja javnog RTV servisa neće se početi događati sa 1. siječnja kada dokument stupa na snagu već 1. travnja. Razlog za pomicanje termina, kažu na HRT-u, je to što plan treba uskladiti s aktima koji još uvijek nisu doneseni.

'Kada potrebni akti budu doneseni i kada se bude vidjelo hoće li nova Vlada poželjeti novi ugovor s HRT-om, moći ćemo govoriti o točnim brojkama. Ako ostane kao i do sada onda je to brojka od 389 ljudi i sva otpuštanja dogodit će se u 2012. godini. Liste još uvijek ne postoje i to je predmet diskusije', kazao je predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac.

Zbog čega akti još nisu doneseni, iako je Nadzorni odbor Plan prihvatio još u rujnu, Popovac nije pojasnio. Prvi čovjek HRT-a, na druženju s novinarima na kraju godine, pohvalio se kako će kuća na Prisavlju 2011. završiti s gubitkom manjim od planiranog te da će on biti oko jedan posto godišnjeg budžeta koji iznosi 1,4 milijarde kuna.

'U ovoj godini konačno je oformljena Uprava, dobili smo glavne urednike programa, a ako gubitak bude manji od jedan posto bit ću presretan.Uz sve to mislim da smo ispunili zadaću javnog rtv servisa od posjete pape Benedikta XVI. pa do parlamentarnih izbora', istaknuo je Popovac i podsjetio da je dug u 2009. bio 106 milijuna kuna, godinu kasnije 17 milijuna, a da je cijelo vrijeme prema slovu Zakona HRT-u rezana marketinška minutaža što im je dodatno otežavalo poslovanje.

'S ovim modelom financiranja kakav je danas HRT s ovim brojem zaposlenika ne može opstati i zbog toga je nužna sistematizacija i restrukturiranje. U svemu trpi i modernizacija. Naime, u ovom trenutku od pokretanja trećeg i četvrtog kanala nema ništa, a i tehnička modernizacija je zapela. Ne možemo govoriti o tome da će HRT uskoro krenuti s emitiranjem programa u HD-u, a ni formatu 16:9', mišljenja je Popovac.

No zato je na HRT-u Uprava s predstavnicima sindikata obavila prvi krug razgovora na temu rezanja prava iz Kolektivnog ugovora, ali o čemu se razgovaralo i što će prvo pokušati srezati Popovac nije želio otkrivati.

'Imali smo jedan sastanak i zbog blagdana smo daljnje razgovore prolongirali nakon njih. U drugoj polovici siječnja nastavljamo s razgovorima. Što ćemo tražiti da se reže o tome ne bi želio sa sindikatima govoriti preko medija', kazao je Popovac.

Upitan da prokomentira situaciju s micanjem Zorana Šprajca s mjesta urednika i voditelja nedjeljnog Dnevnika, Popovac, ističe da se 'previše pažnje dalo nečem što bi trebalo biti normalno'.

'Anarhiju nećemo tolerirati. U tom slučaju nije poštovana hijerarhija. Nigdje u svijetu nije moguće da se ne poštuje odluka urednika, a Šprajc je napravio upravo to. Nije poštivao svog nadređenog. Bruno Kovačević je ispao babaroga, a ne znam zašto bi trebao biti jer je radio po slovu zakona. Da je Šprajc odgovorio Programskom vijeću pisanim putem to bi jednako tako završilo u medijima i do svega ovoga ne bi došlo. Osobno mi je žao što se dogodilo što se dogodilo jer je HRT-u nanesena velika šteta.

Također sam mišljenja da prilog s audio zapisima nije trebalo emitirati na dan pada Vukovara, ali to je moje osobno mišljenje. To što je prilog išao je stvar uredničke slobode. Problem nije počeo s prilogom nego sa Šprajcovim odgovorom. Mislim da je kazna Šprajcu primjerena, ali on je naš brend i nastavit će raditi svoj posao', rekao je predsjednik Uprave.

Znači li to da se Šprajca uskoro može očekivati na malim ekranima Popovac je odgovorio potvrdno i da smatra da situacija neće trajati dugo. Međutim, kada se druženju s novinarima pridružio Kovačević i kada mu je preneseno što je Popovac rekao ostao je nemalo zatečen i dodao kako je odluka o povratku Šprajca u domeni v. d.-a Informativnog programa Dražena Miočića

'Sa Šprajcom sam do tada imao odličnu suradnju. Jedini problem koji je tu nastao je nepoštivanje hijerarhije. Dnevnik nije poligon za privatne obračune', naglasio je Kovačević pročitavši novinarima mail koji je Šprajcu, navodno, uputio trinaest minuta prije početka Dnevnika u kojem je od njega tražio da odgovor Vijeću ne ide putem etera.

Iako najave iz Kukuriku koalicije govore da će ići u izmjenu Zakona o HRT-u Popovac napominje da to nije nužno jer je riječ o 'jednom od modernijih zakona u EU koji je u Saboru donesen jednoglasno'.

'Zakon osim nelogičnosti oko financiranja je u osnovi dobar. No ako će se Zakon mijenjati da bi se nekoga smijenilo jer mu ne odgovara tko je izabran na određenu funkciju, to je druga stvar. Mislim da tu mogu biti kriterij samo brojke u poslovanju i ispunjavanje zadaća, a ne osobni dojam', zaključio je Popovac.