PLANOVI I CILJEVI

Jakovina o prvim potezima Ministarstva poljoprivrede

28.12.2011 u 20:31

Bionic
Reading

Nakon što napravimo detaljni uvid u stanje financija i obveza Ministarstva poljoprivrede, odmah iza blagdana organizirat ćemo sastanke sa komorama, udrugama proizvođača i znanstvenom zajednicom, prehrambenom industrijom i novim resornim sektorima šumarstva, lovstva i vodnog gospodarstva, izjavio je za Hinu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Kaže kako vjeruje da svi imaju isti cilj - popraviti stanje i postaviti dugoročno zdrave temelje za cijeli sektor.

U tome će im, ističe, trebati podrška i volio bi kada bi i sami proizvođači preuzeli na sebe dio odgovornosti i ponudili rješenja koja neće ići samo na teret poreznih obveznika jer se cijela država nalazi u ozbiljnom ekonomskom trenutku u kojem je potrebno pokrenuti razvoj.

Jakovina smatra kako prostora za uštede ima i da bi se poticaji u budućnosti mogli kvalitetnije usmjeravati i plasirati.

To znači da kad se podvuče crta na kraju godine to bude vidljivo na većim prinosima, većoj proizvodnji i boljem plasmanu proizvoda na domaćem tržištu.

Jedan od načina je da se postroži kontrola poticaja i da se pokuša uvesti mjerenje efikasnosti obiteljskim poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

Kao jedan od prvih poteza najavio je i izmjene zakonskih rješenja vezanih za državno poljoprivredno zemljište.

'Namjera nam je da se zbog dosadašnje prakse i loših rezultata u pojedinim lokalnim jedinicama zaustavi prodaja zemlje te da se državna zemlja daje u dugoročne koncesije i da se ona daje najsavjesnijim proizvođačima i onima koji mogu postati ravnopravni i konkurentni europskim proizvođačima', kazao je.

Isto tako među prve poteze je uvrstio promptno osmišljavanje projekata za sredstva za ruralni razvoj kad uđemo u EU.

'Nemamo vremena, moramo angažirati struku, proizvođače i institucije da se smisle dobri projekti te da naši stručnjaci i savjetodavne službe i znanstvena zajednica postanu konzultanti malih proizvođača', kazao je.

Napominje i kako se do ulaska u EU trebaju detektirati područja koja bi mogla povući razvoj sela i veću proizvodnje svih onih proizvoda nedostatnih za domaću potrošnju.

Što se tiče prosvjeda koji su zadnjih godina postali uobičajena praksa ministar Jakovina smatra da je država osnovala Hrvatsku poljoprivrednu komoru sa osnovnim ciljem da ona artikulira sve probleme i predlaže rješenja te bi u tom smislu volio da sve udruge proizvođača i u tom dijelu preuzmu odgovornost i pokušaju Komoru koristiti kao mjesto gdje će definirati svoje probleme, stavove, a potom da svi zajedno traže rješenja.

Napominje kako će se uvijek naći dio proizvođača koji će biti nezadovoljni rješenjem i najavljivati prosvjede, no kaže kako je važno kvalitetnim rješenjima ukloniti razloge za prosvjede.

Ako ih bude oni su legitiman način izražavanja volje i prema njima ćemo se znati postaviti, istaknuo je Jakovina.