PRVO ZASJEDANJE MILANOVIĆEVOG KABINETA

Zamjenici ministara ipak na zatvorenoj sjednici Vlade

29.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zoran Milanović, kao deseti premijer od neovisnosti Hrvatske, okupit će danas u Banskim dvorima svoj kabinet na prvom zasjedanju koalicijske vlade. Iako se najavljivalo da će prva sjednica Vlade biti zatvorena za javnost, pronađeno je kompromisno rješenje – prvi dio zasjedanja bit će otvoren za medije, dok će u drugom dijelu Milanovićev kabinet odlučivati iza zatvorenih vrata

Pritisak javnosti i dijela nevladinih organizacija, prije svih GONG-a, očito je urodio plodom, pa će premijer Zoran Milanović i ministri u Vladi kojoj je na čelu prvo zasjedanje održati u dva odvojena dijela – otvorenom i zatvorenom za javnost.

Na otvorenom dijelu sjednice planiraju donijeti Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave te Poslovnik Vlade, dok će na zatvorenom dijelu, iako su teme zanimljivije medijima i javnosti, raspravljati o kadrovskim rješenjima.

Vlada će imenovati zamjenike ministara i dio pomoćnika te vršitelje dužnosti predstojnika Vladinog Ureda. Svaki će ministar, naime, imati jednog zamjenika i nekoliko pomoćnika, a dosadašnje funkcije državnih tajnika su ukinute.

'Zatvorene sjednice svakako bi trebale biti iznimka, a ne pravilo. Naravno da Vlada može imati zatvorene sjednice, no nekoliko dana unaprijed mora se znati dnevni red tih sjednica', prokomentirao je Dragan Zelić iz GONG-a, podsjećajući i da Vlada, ukoliko bude i održavala zatvorena zasjedanja, na njima ne smije dijeliti novac.

Upravo je GONG i upozorio na nužnost otvorenosti i transparentnosti rada Milanovićeve vlade, povlačeći paralelu s njihovim prethodnicima, pa su ih i podsjetili da se od njih očekuje 'podizanje standarda u odnosu na bivše vlade'.

'Ni kad su imenovanja u pitanju, ne vidim razloga zašto to mora biti na zatvorenom dijelu. Doduše, objava dnevnog reda otvorenog, ali i zatvorenog dijela sjednice već je napredak, no postoji još prostora za poboljšanje, pa se nadam da će to iskoristiti taj prostor i biti puno otvoreniji nego bivše vlade', rekao je Zelić.

Još u utorak počeli su radni sastanci ministara u vladi Zorana Milanovića, pa se procjenjuje da su usuglašena sva kadrovska rješenja koalicijskog kabineta. Neki su i mediji objavili imena zamjenika ministara u 15-ak Vladinih resora, no baš kao i u slučaju predstavljanja čelnih ljudi ministarstava, morat će se pričekati s njihovom službenom potvrdom.

Iako je još nakon primopredaje vlasti prošlog petka Milanovićeva vlada predstavila svoje profile na društvenim mrežama, ponajprije na Facebooku i Twitteru, osim najave na službenim web stranicama, više informacija o sjednici Vlade nema. Stoga će se javnost danas ipak morati osloniti na tradicionalnije metode – pisanu riječ, sliku i ton koje će im plasirati mediji.