GAY IM NIJE OK

Crna statistika zločina iz mržnje zbog splitskog Pridea

28.12.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Četrdeset i pet kaznenih djela, počinjenih ove godine u Hrvatskoj, motivirano je zločinom iz mržnje prema osobama druge spolne orijentacije, što je značajan porast u odnosu na protekle godine u kojima su prosječno zabilježena po tri takva kaznena djela, rečeno je danas na okruglom stolu 'Zaštita LGBT osoba u pravnoj praksi - zakonska jamstva i sudska praksa u primjeni'.

Takvo drastično povećanje kaznenih djela ipak nije odraz sustavnog povećanja nasilja nad LGBT (lezbijkama, gayevima, biseksualnim i transrodnim) osobama, jer su čak 44 djela vezana uz incidentni događaj na Gay Prideu u Splitu 11. lipnja ove godine kada su okolnosti izmakle kontroli, ustvrdio je glavni policijski inspektor za terorizam Blaž Mamuza na skupu koji su organizirali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i udruge civilnog društva ‘Iskorak’ i ‘Kontra’.

Mamuza je naglasio da su razriješena sva ovogodišnja kaznena djela motivirana zločinom iz mržnje prema osobama druge spolne orijentacije.

Ustvrdio je i kako je od 2006., kada je zločin iz mržnje ušao u Kazneni zakon, do danas primjetna sve bolja upućenost policijskih službenika, koji se kontinuirano educiraju na prepoznavanju takvih kaznenih djela na terenu.

Time je Mamuza odgovorio na primjedbu Sanje Juras, koordinatorice Lezbijske grupe Kontra, da su, unatoč dobrom zakonodavnom okviru, i dalje prisutni problemi u praksi zbog loše educiranosti i senzibiliziranosti sudaca, ali i policijskih službenika, koji su prvi na terenu kod određivanja i opisivanja prekršajnih i kaznenih djela.

Pozivajući se na slučaj profesora, diskriminiranog na fakultetu u Varaždinu, Juras je istaknula potrebu razgovara o primjeni novog zakona o suzbijanju diskriminacije jer su suci, kaže, pokazali nepoznavanje tog zakona, a sutkinja koja je radila na tom spisu, morala je biti izuzeta.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Ksenija Turković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta istaknule su očekivanja da će odredbe novog Kaznenog zakona, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2013., bolje definirati zločin iz mržnje prema osobama druge spolne orijentacije, a koji je, rečeno je, u sadašnjem KZ-u neodređeno definiran.

Po riječima pravobraniteljice, u slučaju diskriminacije na temelju spola, spolne orijentacije, bračnog i obiteljskog statusa njezin je ured ove godine zaprimio 1200 pritužbi građana.