PRIJETNJE 'VELIKOG' DOMOLJUBA

'Objavi li se registar branitelja, tužit ću Hrvatsku!'

28.12.2011 u 15:08

Bionic
Reading

'Kao branitelj i invalid Domovinskog rata i sam ću podići tužbu. Ne želim da ulica raspravlja o mom ratnom putu', kazao je Tomislav Ivić

Svatko tko bi objavio registar hrvatskih branitelja učinio bi protuzakonito djelo i suočio se s tisućama i tisućama tužbi, ali ne protiv ministra branitelja Predraga Matića, već protiv države. I država će te sporove izgubiti. Kao branitelj i invalid Domovinskog rata i sam ću podići tužbu. Ne želim da ulica raspravlja o mom ratnom putu - reagirao je danas bivši ministar branitelja Tomislav Ivić i čelni čovjek Osječko-baranjskog HDZ-a na intervju aktualnog ministra branitelja Predraga Matića-Freda u Večenjem listu.

Svog nasljednika u ministarskoj fotelji, Ivić je pozvao i da prekopa arhivu Ministarstva branitelja gdje će pronaći tisuće dokumenata o provjerama branitelja. Svaka prijava, anonimna i potpisana, stavljena je u proceduru.

- U posljednjih nekoliko godina s popisa je iz registra izbrisano više od 2500 osoba. Provjere su kontinurani proces koji će se, vjerujem, i dalje nastaviti. Provjere treba obavljati, no ne i objaviti registar branitelja. Osim što bi Hrvatska po tome bila presedan i što se to kosi s Ustavom i Zakonom o zaštiti tajnosti podataka, samo bi se stvarala loša slika o braniteljima i nervoza kod ljudi koji zbog rata imaju ozbiljne posljedice - dodao je Ivić odgovarajući na naš upit da ne zna jesu li pokrenuti kazneni postupci protiv 2500 obrisanih, očito, lažnih branitelja.

Okupljenim novinarima bivši je ministar podijelio i otvoreno pismo koje potpisuje 20-ak vukovarskih branitelja u kojemu upozoravaju na nelogičnosti iz ratnog puta Predraga Matića-Freda.

Između ostaloga, u pismu poslanom predsjedniku, premijeru, udrugama iz Domovinskog rata, političkim strankama te medijima, navode da je aktualni ministar u svom životopisu lažno napisao da je u obrani Vukovara obnašao sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne.

'Zna se da je pokojni general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik Matić - Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedanjem bojne je nastavio pokojni Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bilo? - navodi se u pismu.