SJEVEROZAPADNA HRVATSKA

Četiri županije osnivaju zajedničko sveučilište

28.12.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Četiri sjeverozapadne županije kreću prema osnivanju zajedničkog sveučilišta, najavio je varaždinski župan Predrag Štromar govoreći o glavnim projektima koji 2012. čekaju varaždinsku županijsku vlast

'Nadam se da ćemo iduće godine češće razgovarati o projektu Sveučilišta Sjever. Varaždinska županija imat će aktivnu ulogu oko pripreme dokumentacije i svih resursa koji su potrebni za osnivanje sveučilišta', rekao je Štromar.

Varaždinska županija će, kako je naglasio, voditi taj zahtjevan projekt u ime četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, a sukladno dogovoru župana Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke te Varaždinske županije. Uz taj, zacijelo najambiciozniji projekt u obrazovanju, Varaždinska županija radit će i na nekoliko manjih, među kojima je i prijevoz srednjoškolaca.

'Nadam se da ćemo od iduće školske godine opet imati kvalitetnije riješeno pitanje prijevoza učenika, odnosno da će roditelji manje plaćati nego što to čine sada. Nadam se da će to biti maksimalno 100 kuna, kao što je bilo ranijih godina. Također, nadam se da ćemo uspjeti osigurati i sredstva za studente da bi manje plaćali svoj prijevoz', ustvrdio je varaždinski župan.

Od velikih projekata koji su najbliže ostvarenju u Varaždinskoj županiji, Štromar je izdvojio glavni projekt u zdravstvu.

'Ističe se projekt dogradnje kirurgije te objedinjenog hitnog prijema, težak oko 130 milijuna kuna. Natječaj za izvođača radova trebao bi biti završen do ljeta', najavio je župan.

Usprkos najavljenim rezovima u državnom proračunu, Štromar vjeruje da se dogradnja kirurgije neće odgađati. Međutim, ne očekuje veću decentralizaciju za koju se zalaže.

'Iduće godine ne očekujem veću decentralizaciju, ali očekujem pripreme za nju. Naravno, prostora ima, kao npr. u Ministarstvu prometa, u kojem se četiri do pet milijardi kuna trošilo temeljem dolaska načelnika. No ipak je prva zadaća Vlade smanjenje proračunskog manjka jer trend kojim idemo imala je i Grčka. Istina, nismo još u tako opasnoj zoni odnosa javnog duga i BDP-a kao Grčka, ali iz mjeseca u mjesec i to raste. Da bismo zaustavili trend, mora se uštedjeti sedam do osam milijardi. Na ministrima je da pokažu koliko mogu smanjiti proračun, a da to ne utječe na daljnji pad potrošnje, što utječe i na gospodarske aktivnosti. Moramo dići proizvodnju, unatoč smanjenju proračuna. To je teško napraviti i tu će se vidjeti mudrost Vlade. Vidim da i mediji imaju razumijevanja, tako da ideja o povećanju PDV-a na 25 posto ne izaziva kritike. I naša županija očekuje državni proračun koji će pokazati smjer u kojem se ide. U svakom slučaju se nadam da će se idućih nekoliko mjeseci preokrenuti trend razvoja Hrvatske, da će se krenuti s bržim rastom BDP-a da bismo svi mogli živjeti kvalitetnije, a mi tu prvenstveno gledamo na život žitelja Varaždinske županije', zaključio je Štromar te najavio da će neki od županijskih službenika otići raditi u ministarstva kao pomoćnici ili tome slično.