PROVJERITE JESTE LI NA BIRAČKOM POPISU

Rok za prijavu kandidata i lista do ponoći 27. travnja

09.04.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon današnje odluke Vlade o raspisivanju lokalnih izbora 17. svibnja izvjestilo je da Prijedlozi lista za izbor članova predstavničkih tijela i Prijedlozi kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihovih zamjenika moraju biti zaprimljene najkasnije 27. travnja do ponoći

Prijedlozi lista i Prijedlozi kandidatura moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku 12 dana od dana raspisivanja izbora, dakle, 27. travnja do 24 sata, navodi se u priopćenju DIP-a. DIP moli medije da posebno pozovu birače kako bi na vrijeme provjerili jesu li upisani u popis birača.

Svaki građanin ima pravo pregledati popis birača i tražiti njegovu dopunu ili ispravak, dodaje se, a podaci se mogu provjeriti na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda za upravu (www.uprava.hr). Provjera je moguća i putem T-Mobile mreže preko sms poruke upisivanjem matičnoga broja i slanjem na broj 5454.

Nadležno će izborno povjerenstvo utvrditi i u javnim glasilima objaviti sve pravovaljane predložene liste kandidata i zbirne liste u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, odnosno do 29. travnja do 24 sata. DIP će na temu raspisanih lokalnih izbora održati konferenciju za novinare u srijedu, 15. travnja, a informacije vezane uz provođenje izbora mogu se dobiti i u sjedištu DIP-a u Demetrovoj 15 u Zagrebu, navodi se u priopćenju.