AMNESTY INTERNATIONAL PORUČUJE

'Šeksa i Domazeta treba ispitati zbog ratnih zločina'

Bionic
Reading

‘Hrvatska mora razriješiti s prošlošću ako želi napredovati i krenuti dalje’, stoji u službenoj objavi za medije Amnesty Internationala, a koju je potpisala ravnateljica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth

Kako navodi Jutarnji.hr u izvješću Amnesty Internationala, posebno je istaknut Vladimir Šeks, potpredsjednik HDZ-a, o čijoj se zapovjednoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vrijeme suđenja Branimiru Glavašu. Spomenuto je i ime Davora Domazeta Loše, umirovljenog admirala i bivšeg načelnika Glavnog stožera, za kojega su se pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep.

‘Unatoč javno dostupnim sumnjama da su odgovorni za ratne zločine, država nije pokrenula istrage protiv nekih visokih državnih i vojnih dužnosnika’, poručuje Duckworth i dodaje da ‘novoizabranoj hrvatskoj Vladi glavni prioritet mora biti istraga zločina počinjenih u Domovinskom ratu’.

Prema podacima Amnesty Internationala, još uvijek 540 slučajeva potencijalnih ratnih zločina čeka da rezultiraju konkretnim optužnicama, a nastavi li Hrvatska trenutnim tempom, neki od slučajeva uopće nikada neće biti razriješeni.

Obavijest Amnesty Internationala možete pročitati na ovom linku