PRIORITETI

Ministar graditeljstva Vrdoljak: Hitna je legalizacija

24.12.2011 u 17:40

Bionic
Reading

Novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS) među prvim potezima toga ministarstva ističe izmjene zakona o legalizaciji objekata i njegovu hitnu provedbu, prije svega kad je riječ o legalizaciji poljoprivrednih objekata, što je uvjet za poticaje

'Zakon o legalizaciji mora biti potpuno provediv i pravedan, a legalizacija jeftina. U sljedećoj godini moramo legalizirati niz objekata, prvenstveno poljoprivrednicima jer oni neće dobivati poticaje', istaknuo je ministar Vrdoljak dodavši kako s tim moraju vrlo brzo ući u koštac.

Govoreći o svojim prvim potezima rekao je kako se prvo mora organizirati ministarstvo vladinom uredbom o novom ustroju, a onda će se koncentrirati na izmjene i dopune zakona o legalizaciji, te nastaviti s provođenjem zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita

Pored subvencije za kupovinu već izgrađenih stanova, rekao je da moraju pokrenuti i modele koji potiču izgradnju novih stanova za prodaju i izgradnju stanova za najam kako bi se pokrenulo tržište nekretnina

Najavio je i projekte obnove javnih zgrada po principu energetske učinkovitosti i održivog razvoja - vrtića, škola, zgrada u vlasništvu javne uprave.

Ministar je naglasio kako moraju 'dignuti građevinski sektor visokogradnje'.

Istaknuo je kako ih također čeka usklađivanje katastra i gruntovnice. 'Znam da zvuči preambiciozno ali mi je velika želja da do kraja mandata najveći dio Hrvatske bude katastarski izmjeren, a gruntovnice i katastar budu usklađeni', istaknuo je.

'Legalizirati sve što je moguće, srušiti ono što je nužno i pokrenuti industriju visokogradnje', rekao je ministar Vrdoljak.

Novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS) i njegova kolegica nova ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (SDP) sinoć su, svaki svoj resor, preuzeli od bivšeg ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića (HDZ).

Nakon preuzimanja, ministar Vrdoljak je izjavio kako znaju što i s kim trebaju raditi, a sad samo treba sjesti i na ovim temeljima odraditi još bolji posao. Dodao je kako je primopredaja bila vrlo dobro pripremljena.