ČESTITKA KARDINALA BOZANIĆA

'U borbi s nesigurnostima nitko ne smije ostati sam'

24.12.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je Božić vjernicima i ljudima dobre volje, podsjetivši kako se u Isusu Kristu dogodio susret Boga i čovjeka te istaknuo kako je Krist postao Božji dar čovječanstvu pa stoga logika darivanja živi u jezgri Božića

Podsjetivši kako je ova godina obilježena pohodom pape Benedikta XVI. Crkvi i hrvatskom društvu, kardinal je dodao kako spomen na taj pohod iznova uprisutnjuje događaj koji je postao doživljajem mnoštva pojedinaca i hrvatskoga narodnog bića. Taj doživljaj ima u sebi nemjerljivu vrijednost, ocijenio je i podsjetio kako je slika zajedništva Svetog Oca s mladima i molitvena šutnja na Trgu bana Josipa Jelačića obišla Domovinu i svijet te zasjala poput zvijezde u božićnoj noći ponavljajući poruku nade i pozivajući da se ne predamo utjecaju navjestitelja straha, beznađa i sebičnosti, koji čovjeku žele oteti budućnost.

'Nismo li ponosni što smo mogli čuti Papine riječi da su mladi pokazali svijetlo lice Hrvatske, okrenute prema budućnosti', istaknuo je Bozanić dodavši kako su mladi niknuli iz humusa slobodne Hrvatske.

Ocijenio je kako su to djeca roditelja koji ih znaju voljeti, usmjeravati i odgajati tako da postojano i vedro žive međusobno i s Bogom.

Kardinal Bozanić napomenuo je kako je Sveti Otac pokazao da visoko cijeni osjetljivost i zauzetost Crkve za obitelj te podsjetio na papine riječi kako 'u današnjoj Europi, narodi čvrste kršćanske tradicije imaju posebnu odgovornost u obrani i promicanju vrijednosti obitelji utemeljenoj na ženidbi, koja bez sumnje ima presudnu ulogu kako u odgojnom tako i na društvenom polju'.

Podsjetivši na pozive pape Benedikta XVI. na molitvu 'koja pruža snagu i sigurnost', kardinal je istaknuo kako molitva može dati duhovnu sigurnost. 'Molitva i snažno pouzdanje u Boga mogu svaku situaciju učiniti novim početkom i dati snagu koja i u najtežim prilikama pronalazi rješenje, poručio je zagrebački nadbiskup dodavši kako u borbi s nesigurnostima nitko u hrvatskom društvu ne smije biti prepušten samom sebi

'Molim Gospodina da usmjeri naše misli i srca prema dobru i zahvalnosti, da učvrsti nakane koje teže prema zajedništvu i pomirenju, da udijeli snagu i sigurnost malodušnima, da ublaži patnje bolesnima i podari utjehu klonulima', stoji u kardinalovoj čestitci, koji poziva na očuvanje sloge i unošenje Božjega Duha u međusobne odnose

'Novorođeni Isus ne traži druge pobožnosti, doli one koja otklanja sebičnost; niti drugoga dara, doli onoga koji ne previđa potrebe bližnjih', napomenuo je dodavši kako je Krist došao ponajprije zato da u sebi ne ugušimo potrebu za njegovim milosrđem te da se oslobodimo grijeha i prihvatimo njegovo opraštanje i dar koji oslobađa.