VARAŽDINSKA BISKUPIJA

DORH ignorira blokadu kapele u Jakopovcu

24.12.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Grupa nezadovoljnih 'vjernika' iz Jakopovca i Kaštelanca i dalje provodi svoju samovolju nad ostalim mještanima i vjernicima tih dvaju sela kojima već punih godinu dana onemogućuju ulazak u kapelu sv. Jakova. Kapela u Jakopovcu je i dalje zaključana, ističe se u priopćenju Biskupskog ordinarijata Varaždinske biskupije povodom jučer započetog štrajka glađu ispred varaždinske katedrale

'Sa zgražanjem čitamo izjavu jednog od štrajkaša da svoju djecu moraju voditi sve do Zagreba da bi mogli prisustvovati katehetskoj nastavi i primiti sakramente. Podsjećamo ih, ako se ne sjećaju, da su upravo oni sami nedavno fizički spriječili župnika da održi župnu katehezu za dvadesetak djece koja su došla na župnu katehezu u Jakopovcu. Zbog toga katehezu za većinu djece navedenih sela župnik održava u susjednom selu Kelemenu, također filijali župe Jalžabet, gdje i većina djece iz Jakopovca i Kaštelanca pohađa osnovnu školu', podsjeća Biskupijski ordinarijat Varaždinske biskupije.

Iako je nezadovoljstvo vjernika pripajanjem mjesta Jakopovca i Kaštelanca župi Jalžabet dovelo i do zatvaranja mjesne kapele, župnik župe Jalžabet, gdje ta sela pripadaju odlukom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka od 1. siječnja ove godine, vlč. Josip Vidović redovito obavlja pastoralni rad u tim mjestima.

'Ovih je dana župnik iz Jalžabeta obišao desetak starijih i bolesnih osoba u Jakopovcu i Kaštelancu te ih ispovijedio i pričestio. I na sam dan kada su nezadovoljnici počeli štrajk glađu ispred naše katedrale, župnik je bio u njihovim selima te s članovima župnog Caritasa pohodio potrebite i darovao im prigodne pakete pomoći. Također, ovih će dana župnik doći u ta sela na blagoslov obitelji. No, nažalost, taj mu redoviti pastoralni rad svih ovih mjeseci otežava grupa nezadovoljnih vjernika koji i dalje ne žele otvoriti kapelu, kršeći tako i crkvene i državne zakone', upozorava se u priopćenju.

Zbog toga u kapeli u Jakopovcu, kako se dodaje, već više od godinu dana nema redovite nedjeljne svete mise, o čemu su obaviještena nadležna tijela.

'O svemu je obaviješteno Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 19. srpnja ove godine, od kojega do današnjeg dana nismo primili nikakav odgovor', naglašava Biskupski ordinarijat Varaždinske biskupije.