NOVINARI TRAŽE SMJENU VODSTVA HRT-A

'Tomić podnio ostavku zbog potencijalnog sukoba interesa'

23.12.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Potencijalni sukob interesa, a ne 'neke dugoročno loše odluke Programskoga vijeća HRT-a' razlog su ostavke Ante Tomića na članstvo u PV-u HRT-a, stoji u priopćenju glasnogovornice HRT-a Doroteje Lazanin Jelenc, dok HND i SNH na HTV-u traže smjenu cjelokupnog vodstva na HRT-u

Ante Tomić podnio je ostavku na članstvo u Programskom vijeću HRT-a u skladu sa svojom najavom otprije dva mjeseca da će ostavku podnijeti do Nove godine, stoji u priopćenju HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću u kojem se dalje navodi:

'Gospodin Tomić tada je, naime, kolegama vijećnicima najavio i da je razlog ostavke sukob interesa u kojemu bi se našao kao koscenarist filma 'Čudo u Poskokovoj Dragi'. Naime, producenti filma, kako su nam i sami danas, 23. prosinca 2011, potvrdili, zatražit će da im HRT bude koproducent, a već su ostvarili i prve kontakte s nadležnima u dramskom programu HTV-a.

Kada bi Ante Tomić bio u Programskom vijeću HRT-a, u trenutku kada producenti filma 'Čudo u Poskokovoj Dragi' traže od HRT-a koprodukciju, ona zbog sukoba interesa u kojemu bi se Tomić kao koscenarist filma našao ne bi bila moguća. Unatoč obrazloženju g. Tomića koje smo iz medija doznali i prije nego što je službeno podnio ostavku na članstvo, smatramo da bi prave razloge trebalo potražiti u njegovim osobnim interesima. Stoga obrazloženje g. Tomića smatramo zloupotrebom položaja i trenutka'
, zaključuje se u priopćenju HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću.

Gotovo istovremeno, apelom odaslanim javnosti i svim građanima RH, pretplatnicima HRT-a Vladi i Saboru RH te na znanje predsjedniku RH, oglasili su se novinari, urednici te drugi zaposlenici HRT-a, ogranak HND-a pri HTV-u i ogranak SNH HTV-a, zatraživši smjenu cjelokupnog vodstva na HRT-u.

Obrazloženje njihovog apela u kojemu traže utvrđivanje pojedinačne, osobne i objektivne odgovornosti te smjenu članova uprave HRT-a, nadzornog odbora HRT-a, programskog vijeća HRT-a, glavnog urednika programa HTV-a i v.d. urednika informativnog programa te hitnu izradu novog Zakona o HRT-u i novog Zakona o medijima prenosimo u cijelosti:

'Hrvatskoj javnosti i mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske upućujemo još jedan u nizu otvorenih apela za zaustavljanjem višegodišnjeg urušavanja i obezvrjeđivanja HRT-a. Posljednji takav pokušaj pod nazivom 'Inicijativa za povratak ugleda HRT-a' iz ožujka ove godine, naišao je, nažalost, na potpunu ignoranciju. A stanje je, iz dana u dan, sve lošije.

Društvene, kulturne i političke elite, bez obzira na svoje kratkoročne dnevne interese, na pragu ulaska u Europsku uniju, konačno moraju dati jasan i javni odgovor na pitanje žele li da se u ovoj zemlji počne stvarati vjerodostojni javni medij, potpuno nezavisan od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka.

A to znači da vodstvo HRT-a, kao i u drugim javnim ustanovama i javnim poduzećima, mora preuzeti odgovornost za nastalo stanje. Poslovno i programsko vodstvo mora odgovarati za učestalo zaobilaženje ili kršenje brojnih zakona i europskih standarda medijskih sloboda. Mora odgovarati zato što HRT polako, ali sigurno pretvara u nešto potpuno suprotno nacionalnom, javnom medijskom servisu koji i postoji isključivo zato da bi građankama i građanima bio ključni izvor informiranja i educiranja, a tek potom izvor zabave.

Posljednji slučaj koji je završio smjenama i prijetnjom otkaza dvojici urednika središnjeg Dnevnika, samo je nastavak dugotrajne agonije u radu i programu HRT-a. Da je riječ o normalnim društvenim okolnostima, u normalnoj javnoj ustanovi i normalnom javnom mediju, potez urednika mogao bi se ocijeniti kao nedopušteno korištenje javnog medija za osobno obraćanje javnosti i osobni obračun. Međutim, na HRT-u je riječ o jednoj potpuno nenormalnoj i iracionalnoj situaciji. Tjednima traju javni, neopravdani i politički motivirani napadi Programskog vijeća na novinare i urednike te pokušaji nametanja najsirovije cenzure, a poslovno i programsko vodstvo, suprotno svojoj zakonskoj obvezi, ne štiti svoje ljude i javni karakter HRT-a, već pragmatično saginje glavu i pridružuje se javnom linču. Najgore je što u istim ili sličnim situacijama, poslovno i programsko vodstvo primjenjuje potpuno različite kriterije i taktiku, ovisno o kome je riječ. Ne smije se zaboraviti da se, ne tako davno, jedan od čelnika HRT-a Mislav Stipić na isti način, u Dnevniku javno i osobno obračunao s predsjednicom NO-a HRT-a. I naravno, ne samo da nije bilo nikakvih sankcija, već je gospodin Stipić nagrađen postavljanjem na novu, važnu dužnost u HRT-u.

Potez urednika Dnevnika samo je posljedica i jedini mogući, gotovo očajnički potez u situaciji u kojoj je, u posljednjih najmanje šest godina, apsolutno nemoguće i najmanje probleme rješavati unutar HRT-a. Poslovno i programsko vodstvo kontinuirano djeluje netransparentno, gotovo poput neke tajne službe ili organizacije i ponaša se kao da vode svoje privatno poduzeće, a ne javnu ustanovu. Protivno Kolektivnom ugovoru, ZOR-u i drugim zakonima donose 'planove razvoja', 'financijske planove' i druge interne dokumente, pravilnike i druge akte, pri čemu ne komuniciraju sa sindikatima ili potpuno ignoriraju njihove argumente. Neposredno i gotovo svakodnevno interveniraju u program i odlučuju umjesto urednika, primjenjuju netransparentne i upitne kriterije prilikom promaknuća i zapošljavanja, određuju da najvažnije emisije uređuju i vode ljudi bez profesionalnog kredibiliteta, znanja i iskustva, od kojih su mnogi nesumnjivo povezani, a možda i osumnjičeni u nekoj od brojnih kaznenih istraga. Riječju, svojim postupcima neposredno su odgovorni ili krivi što je program HRT-a izgubio vjerodostojnost, relevantnost i gledanost.

Uprava HRT-a već godinama uspješno uspijeva provesti sve svoje naume – stvaraju se nove pozicije za ljude koji postaju sivom eminencijom svega što se događa na Prisavlju. Jednima se javno zahvaljuje unatoč činjenici da postoji opravdana sumnja u njihovu umiješanost u protuzakonite radnje, a druge suspendira bez poštivanja procedura, skidaju se kvalitetne emisije, ubija istraživačko novinarstvo, a glavnim urednikom postaje osoba koja pokazuje da ne zna što bi javni medijski servis morao biti.

O javnom interesu ne samo da ne vodi računa poslovno i programsko vodstvo HRT-a, već ni brojni članovi Programskog vijeća, koji su izabrani na temelju čudnih kriterija, a nažalost nikome ne odgovaraju za svoj rad i postupke'
, upozoravaju na kraju obrazloženja svojega apela Izvršni odbor Ogranka HND-a na HTV-u, Izvršni Odbor SNH Ogranak HTV-a te zaposlenici HRT-a koji svojim potpisom podupiru navedeni apel.