U UTRCI I ŠEFICA USTAVNOG SUDA

Tko će se izboriti za plaću od 18 tisuća eura mjesečno?

23.12.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec sprema se na najveći skok u karijeri: želi biti sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Konkurencija su joj sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa i profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković, otkriva Jutarnji list

Čini se da za to ima dobre izglede jer je, kako navodi Jutarnji, na nedavno završenom natječaju Ministarstva pravosuđa upravo ona, uz profesoricu kaznenog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Kseniju Turković i suca Vrhovnog suda Đuru Sessu, ušla u najuži izbor za tu prestižnu dužnost.

Sadašnjoj, ujedno prvoj hrvatskoj sutkinji na Europskom sudu u Strasbourgu, Nini Vajić mandat istječe u listopadu 2012. U njega je izabrana još 1998, godinu dana nakon što je Hrvatska ratoficirala Konvenciju za ljudska prava Vijeća Europe.

Prema proceduri izbor na mjesto suca Europskog suda za ljudska prava počinje selekcijom u zemlji članici Vijeća Europe (VE), a za konačan izbor nadležna je Parlamentarna skupina VE. Ministarstvo pravosuđa je 4. studenoga raspisalo natječaj za posao suca Europskog suda, koji je zatvoren mjesec dana kasnije, a u Ministarstvu pravosuđa su odbili reći koliko se kandidata na njega javilo i tko se kandidirao. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je za jedno od najprestižnijih mjesta u pravnoj karijeri koje se može doseći u europskim okvirima stiglo desetak prijava.

Prvu selekciju pristiglih prijava provelo je peteročlano Povjerenstvo za izbor kandidata RH sudu za ljudska prava, na čelu s HDZ-ovkom Anom Lovrin. U Povjerenstvu još su bili državni tajnik iz Ministarstva pravosuđa Zoran Pičuljan, profesor Pravnog fakulteta Željko Potočnjak, sudac ustavnog suda Davor Krapac i sutkinja Vrhovnog suda Ana Garačić

Oni su među pristiglim ponudama odabrali Jasnu Omejec, Kseniju Turković i Đuru Sessu. Njih još mora potvrditi nova Vlada. Teoretski, Vlada to može i odbiti te tražiti da se natječaj ponovi, a izbor provede novo Povjerenstvo u kojem će sjediti dvoje članova iz nove vladajuće većine: predstavnik novog saziva Sabora i predstavnik novog Ministarstva pravosuđa.