PRVI SUKOBI U NOVOM SAZIVU SABORA

Zbog 'bezobrazluka' Ingrid Antičević, HDZ napustio sjednicu Odbora za zakonodavstvo

22.12.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Ni prvi dan novoga saziva Sabora nije mogao proći bez sukoba HDZ-a i SDP-a, koji se odigrao na sjednici saborskoga Odbora za zakonodavstvo koju su HDZ-ovci napustili zbog, kako navode, 'bezobrazluka i bahatosti' predsjednice Odbora SDP-ove Ingrid Antičević Marinović. Kamen spoticanja - izmjene Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba po hitnom postupku

Klub zastupnika HDZ-a sazvao je konferenciju za novinare u Saboru da bi, kako reče njihova zastupnica Sunčana Glavak, upozorili na neprimjereno i nedemokratsko vođenje sjednice Odbora za zakonodavstvo te samovoljno i proizvoljno tumačenja potrebe izmjena određenih zakona od strane predsjednice Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović.

Josip Salapić, potpredsjednik Odbora za zakonodavstvo, požalio se da su 'doživjeli nešto što se slobodno može nazvati udarom na demokraciju', za koji je optužio 'zastupnicu Antičević Marinović zbog njezinog bahatog i arogantnog te krajnje bezobraznog ponašanja na sjednici Odbora na kojoj im nije dala doći do riječi kad su poželjeli iznijeti svoje mišljenje o tom prijedlogu, nego im je držala političke lekcije o nekim njihovim bivšim dužnosnicima'.

HDZ-ovci ističu da nije u redu da su pet minuta prije početka sjednice Odbora dobili devet zakonskih prijedloga, a za koje smatraju da su 'čisto politikantstvo, čisto zadovoljavanje fotelja koalicijskih partnera Kukuriku koalicije, a za koje prijedloge smatraju da se time udara izravno na temelje hrvatske demokracije', kako je rekao Salapić.

Pritom su HDZ-ovci posebno upozorili na izmjene Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba, kojima se zbog onih s imenom i prezimenom, poput župana Zlatka Komadine (navodno budući ministar prometa i infrastrukture – op. a.), omogućava da mogu 'bez izbora dvije godine prije isteka mandata ako je na listi za Sabor poput imperatora izabrati svojega nasljednika koji će ga mijenjati na mjestu župana da bi se njega moglo imenovati zastupnikom'.

'To je jedan čisti zakon kojim se zadovoljavaju potrebe SDP-a i koalicije prije svega. Navodno ovaj se zakon donosi na imena i prezimena poput onoga gospodina Komadine. Smatramo da je ovo udar na demokraciju i nešto što se prvoga dana u Saboru ne može i ne smije dozvoliti', kazao je Salapić.

Međutim, Antičević im se, kako tvrde, na sjednici obraćala deranjem i povišenim tonom, na što su je pokušali upozoriti, ali kad su shvatili da nema šanse da je urazume, napustili su sjednicu Odbora za zakonodavstvo, nakon čega se rasprava oko tog i ostalih zakona na dnevnom redu izvanredne sjednice Sabora nastavila među svim zastupnicima na sjednici u sabornici

'Nije nam dala da dođemo do riječi i počela nam je držati predavanje o tome što je demokracija, što su izbori i što su zakoni te nam je rekla, ako nastavimo govoriti, da ćemo čuti političku lekciju', upozorio je Salapić.

Njegov stranački kolega Stjepan Milinković napomenuo je da se matični saborski Odbor o lokalnoj samoupravi, u čijoj je to nadležnosti, nije očitovao, a na Klubu zastupnika će raspraviti, najavio je Salapić, hoće li pokrenuti ispitivanje zakonitosti ovih izmjena, ali svakako neće dopustiti da ovakvi zakoni po hitnom postupku ulaze u proceduru.