KOSOR PORUČILA MEDIJIMA

'Ostavite HDZ na miru, a u stranci ima ambicioznih'

22.12.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Da u HDZ-u ima ambicioznih i marljivih, ali i da ona želi raditi na demokratizaciji stranke, koja će u oporbi biti korektiv vladajućima, kazala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor novinarima u Saboru, kojima je poručila da svoj fokus usmjere na vladajuće, a HDZ ostave na miru

Nakon današnje konstituirajuće sjednice sutra se očekuje potvrđivanje Vlade, a u zgradi Banskih dvora potom slijedi primopredaja dužnosti između Zorana Milanovića i Jadranke Kosor, koja je danas poručila da bi to trebalo trajati vrlo kratko.

'Dočekat ću ga i ostaviti mu završno izvješće o radu Vlade i, najvažnije, financijsko. To su javni dokumenti i primopredaja će trajati relativno kratko, a onda idemo svatko na svoj posao', najavila je Kosor novinarima u Saboru nakon konstituirajuće sjednice Sabora: 'Predviđeno je da Milanović dođe sa svojim suradnicima, a ja ću biti sa svojim uskim krugom budući da svi ministri moraju biti u ministarstvima i moraju se također sastati sa svojim kolegama. To će biti jako kratko i svatko će otići raditi svoj posao'.

Ponovila je da će HDZ u oporbi biti korektiv te da će svoj rad i dalje temeljiti na dosadašnjem programu, odnosno, borbi protiv korupcije te radu na gospodarskom oporavku, ali i oštrom kritiziranju loših odluka nove Vlade. 'Budući da imamo puno iskustva u radu u izvršnoj vlasti, bit ćemo na tragu svih odluka vlade, sve ćemo analizirati i nećemo odstupiti ni jednog milimetra od onih važnih programa koje smo zastupali kao vlada. Europski put Hrvatske je definitivno naša priča kojoj ćemo davati potporu, ali bit ćemo vrlo oštri u kritikama poteza vlasti s kojima se nećemo slagati i koji su suprotni programu HDZ-a', naglasila je Kosor.

Medijima je poručila da svoj fokus sada usmjere na vladajuće, a da HDZ ostave na miru te ponovila da 'želi još raditi na demokratizaciji HDZ-a, ali i da na stranačkim izborima očekuje protukandidate jer se pokazalo da 'ima ambicioznih i marljivih u stranci, u kojoj je stanje, međutim, daleko od one kakvom je mediji prikazuju'. Unutarstranački izbori bit će raspisani jako brzo, no još će se vidjeti kada jer to ovisi o odlukama Predsjedništva stranke, kazala je Kosor

Premda se novinarima činila tužnom zbog ovog tužnog dana za nju, ona tvrdi drugačije - da je riječ o poticaju: 'Nije to tužan dan, to je normalan demokratski proces, ovo je poticajan dan', a kazala je i da broševima neće slati poruke, nego će ih stavljati kad bude imala inspiraciju za to, te dodala: 'Treba nas procjenjivati kako radimo i što radimo, a ne kako se odijevamo'.

Šeksova paklena 'licencia poetica'

U međuvremenu, Šeks je novinarima objasnio 'svoju metaforu o paklu', ili kako reče samo 'licenciu poeticu', pjesničku slobodu koju je ranije upotrijebio govoreći da sprema prirediti pakao novoj vlasti.

'Pakao je čista metafora u smislu da ćemo biti otvorena i budna oporba, da ćemo nadzirati vlast i koristiti sva parlamentarna sredstva. Vrebat ćemo na greške i loviti političkog suparnika i protivnika. To znači prirediti pakao u sabornici', kazao je Šeks.

Novinari su ga, međutim, podsjetili da je stranački mu kolega Darko Milinović kazao da će 'HDZ, za koji se nada da će se izdignuti iznad unutarstranačkih interesa, biti konstruktivna, a ne paklena oporba', na što je Šeks još malo pojasnio da njih dvojica imaju različita poimanja oko toga što je to konstruktivna oporba, ali je i ustvrdio da među njima nema zle krvi.

'Nismo u nikakvim napetim odnosima. Razgovaram s njim i nema zle krvi. Ako postoje razlike u pristupu, gledištima i ocjenama, to ne treba biti razlog da bi postojala zla krv', zaključio je Šeks.

Predsjednik Ivo Josipović novinarima je kazao da od nove Vlade očekuje da se pokrenu gospodarske reforme i da se drastično promijeni situacija na bolje. Jako puno rada očekuje i SDP-ova Biljana Borzan, koja je dodala: 'Ostavili su nam oni bivši puno toga za odraditi', dok je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio:'Treba vidjeti i prepustiti budućnosti hoće li ova vlada raditi više od
prošle. Očekujem da odgovore zadaćama što više i bolje'.