DON GRUBIŠIĆ U SABORU

'U pustinji nemorala treba računati i s malo morala'

22.12.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Uoči konstituirajuće sjednice sedmoga saziva Hrvatskoga sabora, u kojemu vladajuća većina pripada Kukuriku koaliciji na čelu s budućim premijerom Zoranom Milanovićem, parlamentarni zastupnici polako su od devet sati pristizali u Sabor

Među prvima u Sabor je pristigla Nevenka Bečić iz Hrvatske građanske stranke svojega brata Željka Keruma, koja je novinarima kazala: 'Polazim od toga da radim svjesno i odgovorno, da budem od koristi svojoj državi i narodu.' Upitana kako će funkcionirati, uzimajući u obzir život, a sada i posao na relaciji Split - Zagreb, Bečić je poručila: 'Bez brige, sve sam organizirala.'

I dok će ona prvi put zasjesti u zastupničke klupe, na posao u Sabor se vraća Jadranka Blažinić, koju, naime, na mjesto zamjenice tajnika Sabora, ujedno i tajnice plenarne sjednice kani vratiti vladajuća većina. Pri dolasku u Sabor Blažinić je samo kratko rekla da joj je 'drago što se vraća'.

U pratnji glavnoga tajnika HDZ-a Branka Bačića i bivše predstojnice Vladinoga ureda Martine Banić pristigla je i Jadranka Kosor, koja novinarima nije davala nikakve izjave, a ranije je stranački joj kolega Darko Milinović pri dolasku ustvrdio da će 'sad biti puno relaksiraniji'.

HDSSB-ovci predvođeni Dinkom Burićem priredili su djelomičnu reprizu, pojavivši se u slavonskim narodnim nošnjama, doduše ovaj put bez tamburaške pratnje, no Burić je poručio 'da su im na srcu, kao i generali'.

Upitan kakav je osjećaj ući u Sabor kao budući premijer, šef Kukuriku koalicije i mandatar Vlade Zoran Milanović je kazao: 'Budući, budući. Ući u Sabor kao zastupnik izabran od hrvatskih građana, to je poseban osjećaj, ali nisam jedini koji danas ulazi s tim osjećajem u sebi, ulazi još 150 ljudi. Vjerujem u široku podršku u Hrvatskom saboru, vidjet ćemo sutra, predstavit ću program Vlade i o njemu će se glasati.'

'Povjerenje smo dobili na izborima, Vlada bi se trebala formirati sutra, danas prema očekivanju najveći dio Sabora, idemo vidjeti, nije prvi put, ovo je sedmi saziv. Nadamo se da će ovaj Sabor voditi prema državi malo više reda, pravila i šansi, to uvijek želimo, prema tome uvijek stremimo. Nadam se da ćemo zajedno svi na tome raditi. Nadam se da će ovaj saziv voditi brigu i o prijedlozima oporbe, vjerujem da hoće. Mi smo u oporbi imali dosta dobrih prijedloga, nisu svi bili najbolji, nije sve trebalo prihvatiti, jasno je da je odnos vlasti i oporbe odnos tenzije, oporba ne može viriti vlasti iz džepa jer inače nije oporba. Hoće li oporba biti konstruktivna, to je njezin izbor, dobre prijedloge vjerujem da nećemo odbacivati, ali vidjet ćemo, testirajte nas', poručio je budući premijer.

Još jedan od onih koji će prvi put sjesti u saborske klupe je i don Ivan Grubišić, koji je istaknuo da 'mjesto saborskog zastupnika donosi odgovornost. Kao narodni zastupnik biran neposredno nastojat ću tu dužnost savjesno obavljati, a onaj svećenički dio dobro će doći, jer u pustinji nemorala treba malo i s moralom računati da opstanu civilizacija i narod'.

Na kraju, jedina zastupnica pravaške struje u Saboru Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčevića poručila je da 'vjeruje da će na sljedeće izbore ići, ako ne ujedinjeni, onda bar u koaliciji, jer su sada vidjeli što donosi razjedinjenost'.