NAPAD NA UMJETNOST

Na 'masonskom' spomeniku kod Lisinskog osvanulo - raspelo!

21.12.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Nepoznat netko nakalemio je veliko raspelo na spomenik podignut povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba nedaleko od Gradskog poglavarstva

O spomeniku u obliku mramorne piramide s vrhom od nehrđajućeg čelika, koji je 16. studenoga 1995. u Zagrebu povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba otkrio tadašnji gradonačelnik Branko Mikša, znalo se i ranije čuti prigovora da je riječ o masonskom znaku te da je obelisk varkom povezan s obljetnicom 900 godina Zagrebačke nadbiskupije.

U međuvremenu, u travnju ove godine netko se dosjetio 'autorski nadograditi' spomenik pa ga je išarao sprejem, docrtavši raspelo, a sada se očito posve 'umjetnički oslobodio'.

Originalni autor arhitekt Branko Silađin, koji svoj rad naziva 'Granit koji pamti', ranije je izjavio da igrom sunčeve svjetlosti vršak znamena otkriva gotovo mističan ugođaj te da znamen u obliku piramide simbolizira težnju k savršenstvu, k neuhvatljivoj budućnosti te da se radi o znaku koji bi trebao biti čitljiv svima koji dolaze s Mosta slobode.

No, kako je interpretacija često proizvoljna stvar, neki taj znak čitaju kao masonski i nazivaju ga 'spomenikom sotoni'. U takve se interpretatore, pa možda i  'umjetnički nastrojene duše' s obzirom na recentne događaje, ubrajaju HČSP te 'Pokret krunice za obraćenje i mir', naime, potonji su protestirali prilikom posljednjeg dolaska Pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, tražeći od gradonačelnika Milana Bandića da 'masonski znak' ukloni i postavi spomenik papi.

Članovi zagrebačke Mladeži HČSP-a nešto su ranije, točnije, 8. ožujka 2011. ispred tog spomenika na križanju Vukovarske i Avenije Hrvatske bratske zajednice izveli performans, i to da bi, kako su se tada pohvalili u priopćenju, 'upozorili javnost na opasnost od tajnih društava čiju snagu predočava upravo dotična piramida te potrebu očuvanja vjere i domovine'.